06/12/2011 | Yazar: Kaos GL

Vicdani retçi Halil Savda, hakkında TCK 318. maddeden açılan davaya ilişkin ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Avukatı Savda’nın hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını belirtti.

Vicdani Retçi Savda Serbest Bırakıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Vicdani retçi Halil Savda, hakkında TCK 318. maddeden açılan davaya ilişkin ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Avukatı Savda'nın hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını belirtti.

Savda hakkında Eskişehir'de Enver Aydemir için yapılan eylemde okuduğu basın metninde, "Halkı askerlikten soğutmak suçsa bu suçu işliyoruz. Halk askerlikten soğusun ki, barış gelsin" ifadelerinin yer alması sebebiyle dava açılmıştı.

Dün Atatürk Havaalanı'nda gözaltına alınan Savda, bugün Bakırköy Adliyesi'nde ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Avukat Davut Erkan, "Geçtiğimiz duruşmaya avukatı katılmış ve bir sonraki duruşmaya Savda'nın katılacağını bildirmiştir. Mahkeme iki duruşma arasında ucube bir kararla Savda hakkında yakalama kararı çıkartmış ve müvekkilimi 25 saat gözaltında tutmuştur. Bu durum bir hukuksuzluktur" dedi.
 
Vicdani retçi Halil Savda, Atatürk Havaalanı’nda gözaltına alındı.
 
Uluslararası Af Örgütü’nün davetlisi olarak Londra’ya gitmek üzere havaalanına giden Savda’nın, burada "halkı askerlikten soğutma" nedeniyle 318. maddeyi ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı tahmin ediliyor.
 
Avukat Davut Erkan, Savda’nın İsrailli bir vicdani retçiyle dayanışmak için düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kendisine "halkı askerlikten soğuttuğu" iddiasıyla 318. maddeden dava açıldığını ve burada aldığı cezanın da Yargıtay tarafından onandığını, Savda’nın da bu nedenle gözaltına alındığını düşündüklerini söyledi.
 
Vicdani retçi Mehmet Tarhan ise Halil Savda’nın havaalanında gözaltında tutulduğunu söyledi.
 
Henüz Savda’nın yanında avukat bulunmadığını söyleyen Tarhan, kendilerinin de bu sorunun çözümü için uğraştıklarını ifade etti.
 
Halil Savda’nın havaalanından Bakırköy Adliyesi’ne çıkarılması bekleniyor.  (Ekin Karaca/bianet)

Etiketler: insan hakları
İstihdam