25/06/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç
GLAAD’ın “LGBTİ+’ların Video Oyunlarına Dahil Edilme Durumu” başlıklı 2024 raporu yayınlandı. Rapora göre; LGBTİ+ oyuncuların yüzde 52’si oyun oynarken tacize maruz kalıyor. Oyunlardaki LGBTİ+ temsili de yetersiz.

Dünyanın en büyük lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer (LGBTQ) medya savunuculuk örgütü GLAAD; video oyunlarındaki LGBTİ+ karakterlerin sayısını, niteliğini ve çeşitliliğini haritalandıran “LGBTİ+’ların Video Oyunlarına Dahil Edilme Durumu” başlıklı raporunu yayınladı.
GLAAD Başkanı Sarah Kate Ellis, LGBTİ+’ların video oyunlarında endişe verici düzeyde tacize maruz kaldığını belirtti. Ellis, “Özellikle LGBTQ+ oyuncuları için oyun yalnızca bir kaçış ve eğlence kaynağı değil, aynı zamanda kendini ifade etmenin de önemli bir çıkış noktası olabilir. Bu, dünya çapında LGBTQ+ karşıtı şiddetin arttığı yerlerde veya LGBTQ karşıtı mevzuatın uygulamaya konduğu eyaletlerde yaşayan LGBTQ+ oyuncuları için belirgin ve acil bir durumdur” dedi.
Aktif video oyuncularının yüzde 17’si kendisini LGBTİ+ olarak tanımlıyor
Yayınlanan rapora göre; video oyunu oynayan aktif oyuncuların yüzde 17’si kendisini LGBTİ+ olarak tanımlıyor. Bu her 5 aktif oyuncudan 1’inin LGBTİ+ olduğu anlamına geliyor. Rapora göre; LGBTİ+ oyuncular, LGBTİ+ olmayan oyunculara göre mobil platformları daha fazla tercih ediyor.
Aktif video oyuncularından yüzde 17’sinin LGBTİ+ olmasının aksine LGBTİ+ içerikli oyunlar, mevcut durumda konsollarda yer alan tüm oyunların yüzde 2’sinden azını oluşturuyor.
Raporda, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimleri ile uyumlu oyunların oynanmasının LGBTİ+’lar açısından önemli olduğu vurgulanıyor. Rapora göre; LGBTQ+ oyuncuların yüzde 72'si, karakterlerin cinsiyet kimlikleri ve/veya cinsel yönelimlerinin iyi bir şekilde temsil edildiğini görmenin kendilerine iyi geldiğini belirtiyor. Bununla beraber; LGBTİ+ oyuncuların yüzde 68’i oyunlarda belirgin LGBTİ+ temsillerinin olmasını istiyor.
“Oyunlar giderek düşmanlaşan bir dünyada hayati bir kaynaktır”
Raporda; video oyunu oynamanın LGBTİ+’lar açısından önemli olduğu “Oyunlar giderek düşmanlaşan bir dünyada hayati bir kaynaktır” ifadeleriyle aktarılıyor.
Rapora göre; LGBTİ+ oyuncularının, gerçek dünyadaki zor durumlardan kaçmak için oyun oynama olasılıkları LGBTİ+ olmayan oyunculara göre yüzde 11 daha fazla. Paralel bir şekilde; oyuncuların yüzde 44’ü, video oyunlarının LGBTİ+ karşıtlığıyla başa çıkmak için yardımcı olduğunu söylüyor. Oyuncuların yüzde 50’si ise oyun topluluklarında daha fazla kabul gördüğüne dikkat çekiyor.
LGBTİ+ oyuncuların yüzde 52’si oyunlarda tacize maruz kalıyor
Oyunlar her ne kadar bir sosyal çıkış alanı olsa da LGBTİ+’lar oyunlarda tacize uğruyor. Rapora göre; LGBTİ+ oyuncuların yüzde 52’si oyunlarda tacize maruz kaldığını belirtiyor. LGBTİ+ olmayan oyuncularda ise bu oran yüzde 38.
Bununla beraber rapora göre; LGBTİ+ oyuncuların yüzde 42’si tacize uğrayacaklarını düşündükleri için oyun oynamaktan kaçındığını belirtirken, yüzde 27’si ise taciz nedeniyle oyunları bıraktıklarını belirtiyor.
Tavsiyeler
Raporda oyun piyasasına ilişkin tavsiyeler de yer alıyor. Söz konusu tavsiyeler şöyle:
- LGBTQ temsiline sahip oyunların yüzdesi, LGBTQ oyuncuların payıyla orantılı olmalıdır.
- Oyun geliştiricileri kapsayıcılığı ve kabulü teşvik eden bir temsil için çabalamalı.
- Oyun endüstrisi, topluluklarını daha kapsayıcı hale getirme sorumluluğunu üstlenmeli.
- Oyun endüstrisi LGBTQ medya içerik uzmanlarına danışmalı.
- LGBTQ oyun endüstrisi çalışanları yetkili pozisyonlarda işe alınmalı.
Etiketler: medya, kültür sanat, yaşam