08/06/2022 | Yazar: Selma Koçak

Litvanya’nın başkenti Vilnius, Baltık 2022 Onur Festivali’ni kutladı: Vilnius, herkesin ‘neyse o olma’ özgürlüğünü teşvik ediyor

Vilnius, Beşinci Baltık Onur Festivali’ni kutladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: Baltic Pride

Litvanya’nın başkenti Vilnius, Baltık 2022 Onur Festivali’nin son etkinliği “Eşitlik ve Barış için Yürüyüş” geçtiğimiz Cumartesi günü gökkuşağının tüm renkleriyle ışıldadı. Üç Baltık ülkesinde dönüşümlü olarak düzenlenen etkinliğe, Vilnius, 31 Mayıs-4 Haziran arasında beşinci kez ev sahipliği yaptı.

Bundan önce Vilnius’ta 2019 yılında düzenlenen yürüyüşe on binden fazla kişi katılmıştı ki bu da 2010 yılındaki ilk yürüyüşe katılan birkaç yüz kişiye kıyasla çok önemli bir artıştı. Pandemi sınırlamalarının da kaldırılmasıyla, bu defa çok daha kalabalıktı.

Etkinliğe katılan Litvanyalı ve yabancı diplomatlar arasında Vilnius Belediye Başkanı Remigijus Šimašius, Oslo Belediye başkanı Marianne Borgen, La Ronge (Kanada) Belediye Başkanı Colin Ratushniak, İsveç Dış İşleri Bakanı Ann Linde, Stockholm Kent Konseyi Başkanı Cecilia Brinck, ABD’den Özel Temsilci Jessica Stern, merhum Matthew Sheppard’ın ebeveynleri Judy ve Dennis Shepard gibi çok sayıda isim vardı.

vilnius-besinci-baltik-onur-festivali-ni-kutladi-1

“Kazanılan bu ivmeyi, LGBTİ+’ların insan haklarını korumak için kullanabileceğiz”

Etkinlikle ilgili duygularını paylaşan Ulusal LGBTİ+ hak örgütü olan Litvanya Gey Ligi Genel Direktörü Vladimir Simonko şöyle konuştu:

 “Vilnius Belediyesi ile beraber başardıklarımızdan gurur duyuyorum. Yerel LGBTİ+ toplumu için güvenli ve güçlendirilmiş alanlar oluşturmak için belediyenin desteği çok önemli. Sadece bu muhteşem Onur Günü’nde değil, her gün. Çok farklı insanların, örgütlerin ve kuruluşların ‘Eşitlik ve Barış Yürüyüşü’ne katılmasından ve Baltık Pride’ın geleneksel Vilnius festivaline dönüşmesinden memnuniyet duyuyorum. Batık Pride’ın büyümeye devam edeceğinden hiç şüphem yok. Biz de kazanılan bu ivmeyi, LGBTİ+’ların insan hakları ve kapsayıcılığını korumak için teşvik etmek ve desteklemek için kullanabileceğiz.”

vilnius-besinci-baltik-onur-festivali-ni-kutladi-2

“Sokakları süsleyen gökkuşağı renkleri, şehrin eşit haklar mücadelesindeki azmini simgeliyor”

Vilnius Belediye Başkanı Šimašius’a göre şehir, çok büyük bir dönüşüm geçirdi ve gelişmeye devam ediyor; şehirde yaşayanları ve gelen konukları tüm çeşitliliğe karşı daha hoşgörülü ve saygılı olmaya çağırıyor:

“Vilnius, herkesin ‘neyse o olma’ özgürlüğünü teşvik ediyor. Şehir ve burada yaşayanlar birbirlerine karşı hoşgörü ve saygı konusunda güçlü bir sağduyu geliştirdiler. Bu festival ve bugün sokaklarını süsleyen gökkuşağı renkleri, hem şehrin farklı toplumlara desteğini hem de eşit haklar mücadelesindeki azmini simgeliyor.” 

vilnius-besinci-baltik-onur-festivali-ni-kutladi-3

Kentteki hazırlıklar

Vilnius, LGBTİ+ toplumunu, şehrin sakinlerini ve dışarıdan gelen misafirleri karşılamak için il genelinde sayısız hazırlık yaptı: Old Town’daki bir yaya geçidi gökkuşağı renkleriyle boyandı ve bir sokağın adı Tolerance (Hoşgörü) olarak değiştirildi.    Yapılanlar, başkentin topluma desteğini gösteriyor ve Litvanyalı yetkilileri eşit evliliği yasallaştırmak konusunda teşvik ediyor.

Aynı zamanda Vilnius’taki fıskiyeler ve köprüler gökkuşağı renkleriyle aydınlatıldı, şehrin merkezindeki trafik ışıkları ise herkesin kendini olduğu haliyle özgür hissetmesini sağlamak için farklı ve aynı cinsiyetten çiftlerin tasviri eşliğinde yeşil renkte yanıp sönerek sembolik bir teşvik oldu. Ayrıca gökkuşağı bayrağı taşıyan beş sıcak hava balonu, şehrin semalarında süzüldü.

vilnius-besinci-baltik-onur-festivali-ni-kutladi-4

Festival boyunca şehrin sakinleri ve ziyaretçiler; konferans, yaratıcı atölye, sergi, kültürel ve eğitici faaliyetler, tiyatro performansı gibi hoşgörü ve barışı teşvik etmeyi amaçlayan çok sayıda etkinliğe davet edildi.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam