20/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Tecavüze uğrayıp katledilen Violet Nantaba ve saldırıdan yaralı kurtulan kardeşi Beatrice Babirye’nin adalet arayışı sürüyor.

Violet ve Beatrice davası 12 Temmuz’a ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tecavüze uğrayıp katledilen Violet Nantaba ve saldırıdan yaralı kurtulan kardeşi Beatrice Babirye’nin adalet arayışı sürüyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’de öldürülen kardeşlerden Violet Nantaba ve dövülerek hastanelik edilen kardeşi Beatrice Babirye’nin davası 12 Temmuz tarihine ertelendi.

Uganda’da işsiz kaldıkları için Türkiye’ye göç eden kardeşlerden hayatta kalan Beatrice’in verdiği vekâlet ile açılan davanın 19 Nisan’da Çağlayan Adliyesinde görülen üçüncü duruşmasına çok sayıda kadın katılırken, sanıklar Kanan Rafiyev ve Sunay Hasanov mahkemede hazır bulundu.

Her iki sanığın avukatları da, öldürmeyi gerektiren bir husumet olmadığını ileri sürüp, maktülün cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığı hususunda rapor alınmasını talep ederek ve müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Violet ve Beatrice’in avukatlardan Perihan Meşeli ve Meriç Eyüpoğlu, sanık avukatlarının talepleri doğrultusunda yeniden inceleme yapılmasına gerek olmadığını belirterek sanıkların tutuklu olarak yargılanmalarının devamını talep etti.

Sanıkların tutukluluğu sürüyor

Avukatların görüş bildirmelerinin ardından savcı, sanık avukatların bütün taleplerin reddini istedi.

Mahkeme heyeti de sanık avukatlarının taleplerinin her birinin reddine ve tutuklu sanıklar Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov’ın kaçma şüphesinin olduğu gerekçesiyle tutukluluklarının devamına karar verdi.

Mahkeme, sanıklar hakkında isnat edilen “Nitelikli Yağma-Nitelikli Yaralama” suçlarına ilişkin dosya içeriğine göre “Olay Yeri İnceleme Raporu”, “Zapt Etme Tutanağı”, “ölü Muayene Tutanağı” ve “Olay Yeri Kamera Kayıtları”nın incelenmesi için duruşmayı 12 Temmuz tarihine erteledi.

Violet öldürüldü, ağır yaralı kardeşi sınırdışı edildi!

Violet Nantaba, 31 Ağustos gecesi kendisiyle birlikte olmak için İstanbul Aksaray’daki evine gelen sanıklar Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov tarafından dövülerek ve tecavüz edilerek vahşice öldürüldü. Kız kardeşi Beatrice Babirye ise aynı sanıklar tarafından dövülerek hastanelik edildi.

Olayın ardından polis, hastanede ağır yaralı olarak tedavi gören Beatrice Babirye’yi sağlık durumunu gözetmeksizin gözaltına aldı. Beatrice’in ifadesi deneyimli bir tercüman yardımı olmadan alındı. Beatrice, Türkiye’nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’nin ev içi ve cinsel şiddete uğrayan göçmen kadınlara sığınma hakkı tanınması yönündeki hükümlerine rağmen apar topar sınırdışı edildi. 

Sanık avukatları cinayeti aklamaya çalışıyor!

7 Aralık günü görülen ilk duruşmada sanıkların verdikleri ifadenin, emniyette ve savcılıkta verdikleri ifade ile tutarsız olduğu görüldü. Her ikisi de cinayet suçundan yargılanmasına karşın birinin suçlu diğerinin azmettirici olabileceği bir senaryo yaratıldı. Ayrıca sanık avukatı ‘ne söyledi de şiddet uyguladın’ gibi şiddete bahane üretmeye çalışarak katillerin suçunu hafifletmeye çalıştı.

23 Şubat’taki ikinci duruşmada sanıklardan Kanan Rafiyev’in avukatı müvekkilinin kendisine yapılan ağır hakaretten dolayı cinayeti işlediğini ve suç işleme kastının olmadığını ifade etmişti. Bu duruşmada diğer sanık Sunay Hasanov’ın avukatı ise müvekkilinin yeniden sorgulanmasını talep etmişti.

Violet Nantaba ve Beatrice Babirye’nin davasının 4. duruşması 12 Temmuz’da Çağlayan Adliyesinde görülecek. 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam