19/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Violet Nantaba ve Beatrice Babirye kardeşlerin davasının üçüncü duruşması bugün 13.30’da Çağlayan Adliyesinde görülecek.

Violet ve Beatrice davasının üçüncü duruşması bugün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Violet Nantaba ve Beatrice Babirye kardeşlerin davasının üçüncü duruşması bugün 13.30’da Çağlayan Adliyesinde görülecek.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’de öldürülen kardeşlerden Violet Nantaba ve dövülerek hastanelik edilen kardeşi Beatrice Babirye’nin davasının üçüncü duruşması bugün görülecek.

Uguanda’da işsiz kaldıkları için Türkiye’ye göç eden kardeşlerden hayatta kalan Beatrice’in verdiği vekâlet ile açılan dava bugün 13.30’da Çağlayan Adliyesinde.

Sınır Tanımayan Kadınların izlediği 23 Şubat’taki ikinci duruşmada sanıklardan Kanan Rafiyev’in avukatı müvekkilinin kendisine yapılan ağır hakaretten dolayı cinayeti işlediğini ve suç işleme kastının olmadığını ifade etmişti. Bu duruşmada diğer sanık Sunay Hasanov’ın avukatı ise müvekkilinin yeniden sorgulanmasını talep etti.

İkinci duruşmada Beatrice Babirye'nin avukatlarından Meriç Eyüpoğlu, mahkemece resmi birimlere yazı yazılarak Beatrice'nin Türkiye'ye gelmesinin hukuki durumun araştırılmasını talep etmişti. Mahkeme, Eyüpoğlu’nun talebini idari işlem olduğu gerekçesiyle reddederek duruşmayı ertelemişti.

 Violet öldürüldü, ağır yaralı kardeşi sınırdışı edildi!

Violet Nantaba, 31 Ağustos gecesi kendisiyle birlikte olmak için İstanbul Aksaray’daki evine gelen sanıklar Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov tarafından dövülerek ve tecavüz edilerek vahşice öldürüldü. Kız kardeşi Beatrice Babirye ise aynı sanıklar tarafından dövülerek hastanelik edildi.

Olayın ardından polis, hastanede ağır yaralı olarak tedavi gören Beatrice Babirye’yi sağlık durumunu gözetmeksizin gözaltına aldı. Beatrice’in ifadesi deneyimli bir tercüman yardımı olmadan alındı. Beatrice, Türkiye’nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’nin ev içi ve cinsel şiddete uğrayan göçmen kadınlara sığınma hakkı tanınması yönündeki hükümlerine rağmen apar topar sınırdışı edildi.  

7 Aralık günü görülen ilk duruşmada sanıkların verdikleri ifadenin, emniyette ve savcılıkta verdikleri ifade ile tutarsız olduğu görüldü. Her ikisi de cinayet suçundan yargılanmasına karşın birinin suçlu diğerinin azmettirici olabileceği bir senaryo yaratıldı. Ayrıca sanık avukatı ‘ne söyledi de şiddet uyguladın’ gibi şiddete bahane üretmeye çalışarak katillerin suçunu hafifletmeye çalıştı.

Göçmen kadınlara yalnız değil!

Davayı takip eden Sınır Tanımayan Kadınlar, Violet ve Beatrice'in erkek şiddetinin hedefi olmasının tesadüf olmadığını söylüyor. Sınır Tanımayan Kadınlar duruşma öncesi yaptıkları basın açıklamasında şöyle diyor: “Göçmen kadınlara yönelik erkek şiddeti yasalardan besleniyor. Türkiye'de oturum ve çalışma izinlerine ulaşamayan göçmen kadınlar tam bir güvencesizlik içinde yaşamak ve çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Haksızlığa ve şiddete uğradıklarında ise göçmen kadınların kâğıtsız (“kaçak”) olmaları, hak aramalarının önüne geçiyor, hatta onları suçlu duruma düşürüyor. Bunu Beatrice'in hastanedeki yatağından gözaltına alınarak sınırdışı edilmesi ile bir kez daha gördük.”

Sınır Tanımayan Kadınlar, 2014 yılında Enver Dursun tarafından camdan atılarak öldürülen Ugandalı Jesca Nankabirva davasına kadınların müdahil olması ile sanığın 25 yıla mahkûm olduğunu hatırlatıyor ve tüm kadınları Violet ve Beatrice'in davasında katillerin hak ettikleri cezayı alması için dayanışmaya çağırıyor…

Duruşmaya tüm insan hakları ve kadın-LGBTİ örgütlerinin katılımı bekleniyor. Bugün, 13.30’da Çağlayan Adliyesinde!


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret