30/07/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Dünya genelinde 240 milyon kişi Hepatit B virüsü, 150 milyon kişi ise Hepatit C virüsü taşıyor. Mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Murat Sayan, tedavi edilmemesi durumunda birçok ciddi sağlık sorunu doğuran viral hepatitin seyrini, bulaş yollarını ve Türkiye’deki durumunu KaosGL.org’a değerlendirdi.

Viral hepatitler her yıl artış gösteriyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya genelinde 240 milyon kişi Hepatit B virüsü, 150 milyon kişi ise Hepatit C  virüsü taşıyor. Mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Murat Sayan, tedavi edilmemesi durumunda birçok ciddi sağlık sorunu doğuran viral hepatitin seyrini, bulaş yollarını ve Türkiye’deki durumunu KaosGL.org’a değerlendirdi.

28 Temmuz Dünya Hepatit günü nedeniyle gündeme gelen ve yerel basında yankı uyandıran viral hepatitler, her yıl artış gösteriyor. Her yıl 1 milyon kişinin Hepatit B enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybettiğinin tahmin ediliyor. Bir karaciğer kanseri olan hepatoselüler karsinom yüzde 60-80 oranında Hepatit B virüsünden kaynaklanıyor.

"Erken tanı önemli"

Hepatit B virüsünün siroz ve karaciğer yetmezliğine de yol açtığını anımsatan Dr. Murat Sayan, viral hepatitlerde tehlikenin ve erken tanının önemini vurguladı. Kocaeli Üniversitesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi, PCR laboratuvarını yöneten ve sıklıkla HIV-1, HBV ve HCV ilaç direnci analizleri ile ilgilenen Doç. Dr. Murat Sayan, Türkiye’deki durumu şu şekilde değerlendirdi:

“Türkiye’de Hepatit B ve hepatit C’nin durumuna yönelik yapılan büyük ve önemli çalışmalar mevcut. Örneğin Türkiye’de yeni yayınlanmış (Temmuz 2015) ve geniş ölçekte (5460 hasta) yapılan bir araştırmaya göre hepatit B tarama testi (HBsAg) %4, hepatit C tarama (anti-HCV) testi %1 oranında pozitif saptanıyor. Ayrıca hepatit B’li hastaların %70’inde HBV DNA pozitif, yani virüsün kendisi de saptanıyor.

"Aşıyla korunmak mümkün"

“Hepatit B ve hepatit C için kan yolu, cinsel ilişki, anneden bebeğe gibi bulaş yolları görülürken, Hepatit A ve E için sağlıksız gıda ve su gibi bulaş yolları mevcut. Hepatit A ve B’den aşıyla korunmak mümkün. Hastalık durumunda ise erken tanı çok önemli. Türkiye’de hepatit B yaygın, dünya’da ise hepatit B ile enfekte olmuş yaklaşık 400 milyon kişi var. Tedavi edilmemesi durumunda siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi önemli hastalıklara neden oluyor”.

“Kronik evredeki hepatit B ve C ilaç tedavisi (oral antiviral tedavileri) ile kontrol altına alınıyor. Yeni nesil oral antiviral ilaçlarla hepatit C’de kesin tedavi artık mümkün. Türkiye’de HIV-1 pozitif vakalarına daha çok hepatit B’nin eşlik ettiğini  söylenebilir. Bu konudaki az sayıda çalışmaya göre HIV-1 + HCV koenfeksiyon olguları daha az görülüyor.  Hepatit B, vücut sıvıları ile bulaşabilir. Anal, vajinal ve oral seks gibi cinsel ilişkinin her türlüsü ile bulaşması mümkün. Hepatit C’de daha çok kan nakli ve ortak enjektörle damar içi uyuşturucu kullanımı sonrasında bulaşmakta”.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz 'Dünya Hepatit Günü' kapsamında Hepatit’e yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. 1998 yılından bu yana Hepatit A ve Hepatit B aşıları Türkiye’de bulunuyor.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam