19/10/2007 | Yazar: Anıl Üver

Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti ile Viyana Okul Konseyi'nin ortaklaşa yürüttükleri "Okullarda Eşcinsellik" projesi kapsamında 17 Ekim’de bir panel düzenlendi.

Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti ile Viyana Okul Konseyi'nin ortaklaşa yürüttükleri "Okullarda Eşcinsellik" projesi kapsamında 17 Ekim’de bir panel düzenlendi. Panelde eşcinsel öğrencilerin ve eğitim görevlilerinin yaşadıkları sorunlar konuşuldu. Avusturya muhabirimiz Anıl Üver’in haberi.

Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti ile Viyana Okul Konseyi'nin ortaklaşa yürüttükleri "Okullarda Eşcinsellik" adlı proje kapsamında 17 Ekim’de bir panel düzenlendi.

Gençlik ve Çocuk Psikiyatr Kliniği'nden Prof. Dr. Max Friedrich, Münih Üniversitesi'nden yazar Dr. Elisabeth Buchholtz, Anti-Ayrımcılık Bürosu'ndan Wolfgang Wilhelm, matematik ve fizik öğretmeni Ute Kienzl’in konuşmacı olduğu panelde genel olarak, eşcinsel öğrencilerin ve eğitim görevlilerinin yaşadıkları sorunlar konuşuldu. Ancak bu konuda yapılması gereken somut girişimlerden söz edilmemsi büyük bir eksiklikti. Gerçi 1,5 saatlik bir zaman diliminde ayrıntılı ve kapsamlı bir sunum yapmak da pek olanaklı değildi.

‘Eşcinsellik okullarda hala tabu’

Prof. Friedrich, Kilise'de ve Kilise okullarında eşcinselliğe bakış açısını değerlendirdiği konuşmasında, eşcinselliğin yavaş yavaş da olsa tabu teması olmaktan çıktığını, insanların artık bu konuda daha rahat konuştuklarını ama buna rağmen eşcinsel din bilgisi öğretmenlerinin hala diğer öğretmenlerden daha fazla sorun yaşadıklarını ifade etti.

Dr. Buchholtz, Almanya'da da durumun sanıldığı kadar pozitif olmadığını dile getirdi. Konuyla ilgili olarak öğrenciler ve eğitmenler ile yapılan araştırmaların eşcinselliğin okullarda hala geniş ölcüde bir tabu olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Buchholz, ilgili literatürün çok da yeterli olmadığını, bu eksikliğin giderilmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Kienzl ise okullardaki güvenli ortamı sağlamada eğitim görevlilerine çok iş düştüğünü söyledi. Dinleyicilerden birinin, eğitimcilerin öğrencilere eşcinsel birlikteliklerin de güzel ve mutlu olabileceğini doğrudan ya da dolaylı anlatarak onları eşcinsellikle barışık bireyler olmaya yönlendirmelerinin ayrımcılıkla mücadelede önemli olduğu şeklindeki yorumuna, "Ben öğrencileri bu şekilde eşcinselliğe özendirmeyi doğru bulmuyorum" diyen Kienzl, bazı katılımcıların tepkisini çekti.

Wilhelm, "okullarda eşcinsellik" temasının gündemlerine yeni yeni girdiğini ve kurum olarak bu temayla ilgili çalışmalarının yoğun bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Panelde gey ve lezbiyen öğrencilerin cinsel eğilimleriyle barışık bir şekilde ve hiçbir ayrımcılığa uğramadan eğitim hayatlarına devam etmelerinin önemi ayrıca vurgulandı.

Viyana Okul Konseyi’nin çalışmaları

Son yıllarda artış gösteren okullardaki gençlik çeteleri ve şiddet olayları nedeniyle harekete geçen Viyana Okul Konseyi, bu çerçevede "daha güvenli bir okul ortamı" yaratmak amacıyla çeşitli dernek ve kurumlarla birlikte bu duruma dikkat çekmek ve etkili çözümler bulmak amacıyla projeler yürütmekte.

Geniş bir yelpazede devam eden bu projeler arasında okullarda cinsellik konusunda bilgilendirme çalışmaları da yapılmakta. AIDS Yardım Evi'nin işbirliği ile yürütülen "Okullarda AIDS Bilgilendirmesi Ve Güvenli Seks" konulu projede birlikte çalıştığını söyleyen bir katılımcı da, birçok öğrenci ve eğitmenin hala AIDS ve eşcinsellik temalarını birlikte ilişkilendirdiğini görmekten büyük üzüntü ve kaygı duyduğunu belirtti.

Panel sonunda ortaya çıkan sonuç; bu konuda eğitim görevlilerini, öğrencileri ve ebeveynleri de kapsayan geniş çaplı projelerin yürütülmesinin acil bir ihtiyaç olduğuydu.



*Muhabirimizin diğer haberleri:

[[Voleybol turnuvası Viyana’da]]

[[Kadınlar, HIV Epidemisi Ve İnsan Hakları]]

[[Gökkuşağı Aileleri]]

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam