24/03/2011 | Yazar: Anıl Üver

19 Mart Cumartesi günü Kadınlar Gününün 100. yılı vesilesi ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da büyük bir yürüyüş düzenlendi.

Viyana’da Kadınlar Gününün 100. Yılı  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
19 Mart Cumartesi günü Kadınlar Gününün 100. yılı vesilesi ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da büyük bir yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüşe ülkenin diğer şehirlerinden kadın örgütlerinin ve erkeklerin de katılımına rağmen yaklaşık 10 bin kişi toplanabildi. Bir saatlik yürüyüşün ardından parlamento binasına gelindi. Burada konuşmacılar 100 yıldır kadınların halen insan hakları için mücadele ediyor olmalarının insanlığa yakışmayan bir durum olduğunun altını çizdiler. Yasalarla korunmaya alınan hakların sosyal hayatta uygulamaya geçirmede yetersiz kalındığını da vurgulayan konuşmacılar artık somut adımlar atılmasını ve pratikte etkili yöntemlerin hayata geçirilmesini talep ettiler.
 
En başta eşit işe eşit ücret talebi ve yalnız yaşayan çalışan veya çalışmayan çocuklu kadınların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi geliyor. İşyerleride ayrımcılık, taciz ve aile içi siddet de devletin önlem almada yetersiz kaldığı alanlar.
 
Mottosu “Yeter! Eylem ve Gerçekleştirme. Şimdi!” olarak belirlenen yürüyüşün organizatörleri 20 bin kisiye ulaşmayı hedeflemişlerdi, fakat ne yazık ki beklenen katılım olmadı. Oysa tam 100 yıl önce, 19 Mart 1911’de 20 bin kadın bir araya gelebilmşti.
 
Fotoğraflar:
1. fotoğraf Anıl Üver’e aittir. Buluşma noktası Schwarzenberplatz'dan görünüm.
2. ise Edith Schlacher'e aittir. Bu resimde, yürüyüş yolu üzerindeki ağaçlara ve sokak lambalarının direklerine giydirilmiş çeşitli motiflerle örgülerden bir örnek görülmektedir.
 

Etiketler: kadın
nefret