28/08/2024 | Yazar: Kaos GL

Burcu Şenel, Birikim’e yazdı: “Wattpad Sakıncalı! Ya Gerçek Hayat?”

“Wattpad yasağını, Türkiye’de özellikle son yıllarda hızla yükselen kadın düşmanı politikalar ve LGBTİ karşıtlığıyla iç içe yorumlamak gerekiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dijital hikaye yazma ve okuma platformu Wattpad, 12 Temmuz 2024 tarihli Ankara 10. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla Türkiye’de erişime engellendi.

Burcu Şenel, Birikim’de yazdığı Wattpad Sakıncalı! Ya Gerçek Hayat? başlıklı yazısında platformun yasaklanmasına ilişkin tartışmaların daha önce başladığını belirtti:

“Wattpad her ne kadar son günlerde erişim engeli haberleriyle gündeme gelmiş gibi görünse de aslında platformun yasaklanmasına dönük tartışmalar çok daha önce başlamıştı. Yeni Akit, Yeni Şafak, A Haber gibi mecralarda 2017 yılından bu yana yayınlanmış “Çocukları bekleyen kitap tuzağı”, “Wattpad'de büyük tehlike! Gençleri zehirliyorlar”, “Bakanlık Wattpad’e müdahalede bulunmalı” gibi başlıklarla yapılmış haber ve içerikler var. Benzer şekilde Sabah gazetesi 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının “Türkiye'de Yaygınlaşan Wattpad Kullanımı ve Zararları” başlıklı bir çalışma yayımladığı haberini yapmıştı. Tüm bunlarda Wattpad’in “aile olgusunun köküne dinamit yerleştirmesi”, “eşcinselliğe özendirmesi”, “müstehcen ve ahlaksız içerikler”le cinsellik temasını içermesi, “ateizm propagandası” ve “dini değerlerin sorgulanması”na sebep olması gibi vurgular öne çıkıyor.”

Şenel, yazısında Wattpad’de farklı cinsel yönelim ve cinselliklerin konu edildiği hikayelerin yer aldığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Dolayısıyla yasağı, Türkiye’de özellikle son yıllarda hızla yükselen kadın düşmanı politikalar ve LGBTİ karşıtlığıyla iç içe yorumlamak gerekiyor. Kadınlığın annelik ve kadının aile içine sıkıştırıldığı, toplumun en küçük ve korunması gereken yapıtaşının milliyetçi ve dini motiflerle bezeli heteronormatif aile olarak çizildiği toplumsal formasyonda, genç kadınların cinsellik hakkında konuşmaları, kendi bedenlerini ve duygularını tanımaları muhafazakâr ve eril rejime karşı önemli bir tehdit oluşturuyor. Ailenin köküne dinamit koymak gibi eleştiriler de böyle bir arka planla birleşiyor. Üstelik Wattpad’deki dinamiklerde bu tehdit sadece “dışarı”dan gelmiyor, yukarıda bahsettiğim gibi farklı bağlamlardan pek çok genç kadın burada farklı anlatılarla ve birbirleriyle karşılaşma imkânı buluyor. Özetle Wattpad yasağı öznelerin sesini kısıp kültürel üretim alanına müdahale ederken, genç kadınların bir araya gelme ve paylaşma alanlarına müdahaleyle sonuçlanıyor.”


Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, yaşam, siyaset
İstihdam