25/02/2025 | Yazar: Kaos GL

Women Deliver ve ILGA World, İnsan Hakları Konseyi’nin Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun otuzuncu yıldönümü kapsamında düzenlenen oturumunda Kaos GL ve 17 Mayıs derneklerinin de imzacı olduğu açıklamaları okudu.

Women Deliver ve ILGA World: “Toplumsal cinsiyet eşitliği herkes için bir gerçeklik olana kadar mücadeleye devam edeceğiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Women Deliver ve ILGA World, İnsan Hakları Konseyi’nin Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun otuzuncu yıldönümü kapsamında düzenlenen 24 Şubat’taki oturumunda Kaos GL ve 17 Mayıs derneklerinin de imzacı olduğu açıklamaları okudu. “İnsan Haklarının Ana Akıma Taşınması Konusunda Yıllık Üst Düzey Panel Tartışması”nda okunan açıklamalarda Women Deliver ve ILGA World, “Toplumsal cinsiyet eşitliği herkes için bir gerçeklik olana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Women Deliver, 114 sivil toplum kuruluşunun imzacı olduğu açıklamada Konsey’e üye tüm devletleri kadınların ve kız çocuklarının insan haklarına saygı göstermeye çağırdı. Women Deliver’in açıklamasının tamamı şöyle:

“Kadın haklarının, insan hakları olarak, cinsel sağlık ve üreme sağlığı da dahil olmak üzere cinsellikleri üzerinde kontrol sahibi olma ve özgürce karar verme hakkını içerdiğini kesin bir şekilde ilan eden Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun oybirliğiyle kabul edilmesinin 30. yılını kutlarken Konsey'e katılıyoruz.

Bu süre zarfında, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin insan hakları standartları, bu Konseyin çabaları, feminist hareketlerin, insan hakları savunucularının ve sivil toplumun kararlılığı ve seferberliği ve Antlaşma Organları, Özel Prosedürler ve BM Ajanslarının yorulmak bilmeyen çalışmaları sayesinde önemli ölçüde ilerleme kaydetmiştir. Uluslararası insan hakları hukukunun temel bir ilkesi olarak, geriye gidiş olmamalıdır. Bu ruhla, geçen yıl bu Konsey tarafından oybirliğiyle kabul edilen cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarının tam olarak tanınmasını takdirle karşılıyoruz.

Normatif ilerlemeye rağmen, Pekin'de tüm çeşitliliğiyle kadınlara ve kız çocuklarına verilen sözler pek çokları için uzak bir hayal olmaya devam etmektedir. Mevcut tahminler 2030 yılına gelindiğinde dünyanın 2015 yılına kıyasla daha az toplumsal cinsiyet eşitliğine sahip olacağını göstermektedir. Buna engelliler, ergenlik çağındaki kız çocukları, yerli kadınlar ve kız çocukları ve trans kadınlar gibi çoklu ve kesişen ayrımcılık biçimleriyle karşı karşıya kalan kadınlar ve kız çocukları da dâhildir.

Tüm üye devletleri, Pekin'de ve Pekin'den bu yana verilen taahhütleri yerine getirerek, tüm kadınların ve kız çocuklarının insan haklarına saygı göstermeye, korumaya ve yerine getirmeye çağırıyoruz. Ayrıca Konsey'i sivil topluma ve İnsan Hakları Savunucularına öncelik vermeye ve bu alanları korumaya çağırıyoruz. Feministler son 30 yılda kaydedilen ilerleme için mücadele ettiler ve toplumsal cinsiyet eşitliği herkes için bir gerçeklik olana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

ILGA World: “Biz varız ve bunu hiçbir şey değiştiremeyecek”

ILGA World de Konsey’deki panel tartışmasında Kaos GL ve 17 Mayıs derneklerinin imzacı olduğu açıklamayı okudu. ILGA World adına açıklamayı okuyan Julia Ehrt, “Trans kadınlar olarak, kadınlar olarak, insanlar olarak tanınmayı, korunmayı, ayrımcılık ve şiddetten uzak ve onurlu bir şekilde yaşamayı hak ediyoruz” dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“1995 yılında lezbiyen, biseksüel, trans ve interseks (LBTI) kadınlar ve cinsiyet çeşitliliği olan kişiler, seks işçileri, gençler, insan hakları savunucuları ve engelliler de dahil olmak üzere feminist insan hakları savunucuları ve aktivistleri eşit ve adil bir gelecek talep etmek için bir araya geldi. Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde tanınmak ve dahil edilmek için mücadele ettiler ve Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu üzerinde kalıcı bir iz bıraktılar.

Bugün, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun oybirliğiyle kabul edilmesinin 30. yılını kutlamak üzere Konsey'e katılıyoruz.

Pekin 95, özellikle kadınların insan haklarının, cinsel sağlık ve üreme sağlığı da dahil olmak üzere cinsellikleri üzerinde kontrol sahibi olma ve bu konuda özgürce karar verme haklarını da içerdiğinin kabul edilmesiyle kadın hakları açısından bir dönüm noktası olmuştur. Son 30 yılda normlar, bedensel özerklik de dahil olmak üzere cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarının insan haklarının temel bir parçası olarak tanınması yönünde daha da gelişmiştir.

Bildirge, özünde kadınları tüm çeşitlilikleriyle tanımaktadır. Bununla birlikte, 30 yıl sonra Pekin vaadi, özellikle LBTI kadınlar ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğine sahip kişiler, engelliler ve yerli kadınlar ve kız çocukları, beyaz olmayan insanlar, göçmenler ve mülteciler, emsalsiz ve işgal altındaki topraklarda yaşayan insanlar, çatışma ve savaş koşullarında yaşayanlar ve diğerleri dahil olmak üzere çoklu ve kesişen ayrımcılık biçimleri nedeniyle marjinalleştirilen kadınlar ve kız çocukları için büyük ölçüde yerine getirilmemiştir.

Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun mirası, değişim ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yaşayan bir emirdir.

Bugün, TÜM kadınların ve kız çocuklarının insan haklarına saygı gösterilmesi, korunması ve yerine getirilmesi taahhüdünün bu Konsey ve tüm BM üye devletleri tarafından her zamankinden daha fazla desteklenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.

Son 30 yılda kaydedilen ilerleme için birlikte mücadele ettik ve insan haklarının temel ilkelerine uygun olarak geriye gidiş olmamalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği herkes için bir gerçeklik olana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Sayın Başkan, değerli delegeler, bir trans kadın olarak eklemek isterim ki biz varız ve bunu hiçbir şey değiştiremeyecek. Trans kadınlar olarak, kadınlar olarak, insanlar olarak tanınmayı, korunmayı, ayrımcılık ve şiddetten uzak ve onurlu bir şekilde yaşamayı hak ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları, kadın, dünyadan, sağlık hakkı, özel haber
2024