01/10/2024 | Yazar: Kaos GL
X’in yayınlanan şeffaflık raporuna göre; platform, hükümetlerin “içerik kaldırma” taleplerine de daha fazla uydu. Türkiye, "içerik kaldırma" talebinde bulunan ülkeler arasında ikinci oldu.
Transfobik açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Elon Musk'ın sahibi olduğu X, Musk'ın devralmasından bu yana ilk şeffaflık raporunu yayınladı. Rapor, bu yıl yalnızca 2.361 hesabın nefret içerikli davranış nedeniyle askıya alındığını gösterdi. Bu oran, Musk'ın Twitter’ı devralmasından önce 2021’de yayınlanan rapora göre yüzde 99,7 oranında bir düşüşü gösteriyor.
LGBTQ+ Nation’da yer alan habere göre; X, 2024’te 67 milyon “nefret içerikli davranış” bildirimi aldı. Ancak, X bildirilen gönderilerin yalnızca 4,9 milyonunu kaldırdı ya da “nefret içerikli” olarak işaretledi.
Yayınlanan son raporda X'in nefret içerikli davranış ve taciz politikalarına karşı alınan eylemlerin büyük çoğunluğunun insanlar tarafından gerçekleştirildiği de belirtildi. Bununla beraber; rapor, X'in Twitter olarak bilindiği zamana kıyasla hükümetlerin içerik kaldırma talebine daha fazla uyduğunu ortaya koydu. Türkiye, X'ten içerik kaldırma talebinde bulunan ülkeler arasında ikinci oldu. En fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke ise Japonya.
Tüm ihlal bildirimlerinde durum ne?
Ocak 2024'ten Haziran 2024'e kadar politika uygulamasını inceleyen son rapor, 224 milyondan fazla ihlal bildirimi olduğunu gösterdi. İhlal bildirimleri, 5 milyondan fazla hesabın askıya alınmasıyla sonuçlandı. Bu oranlar, ihlal bildirilen hesaplardan sadece yüzde 2’sinin askıya alındığını gösterdi.
2021’de yayınlanan rapor ise o dönemde sitenin kullanıcı politikalarını ihlal eden 11,6 milyon hesap bildirimi olduğunu, bunlardan 4,3 milyonuna karşı işlem yapıldığını ve bunun sonucunda 1,3 milyon hesabın askıya alındığını söylemişti. Bu oranlara göre; ihlal bildirilen hesapların yüzde 11’inin askıya alındığını ortaya koymuştu.
Elon Musk’ın X’i devralmasından sonra neler oldu?
Nisan 2023'te site, transları dijital tacize karşı koruyan "Nefret Dolu Davranış" politikasındaki şu ibareyi sessizce kaldırdı: "Korunan bir kategori hakkında olumsuz veya zararlı stereotipleri aşağılamayı veya güçlendirmeyi amaçlayan tekrarlanan hakaretler, klişeler veya diğer içeriklerle başkalarını hedef almayı yasaklıyoruz. Buna, transgender bireylerin hedefli yanlış cinsiyetlendirilmesi veya ölü isimlendirilmesi de dahildir."
Bu ifadeleri politikalarından kaldıran X, ayrıca Ekim 2023'te, “yanlış cinsiyetlendirme”, “ölü isim kullanma” ve “hakarete” karşı politikalarını geri alarak yerine "insanlıktan çıkarma", "şiddet içeren konuşma" ve "istismar ve taciz" gibi genel kategorileri koydu.
Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları