23/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL ve Pembe Hayat Yalova’da öğretmenlerle bir araya geldi, eğitim hayatında yaşanan sorunları tartıştı.

Yalova’da öğretmenler eğitimde homofobi ve transfobiyi tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL ve Pembe Hayat Yalova’da öğretmenlerle bir araya geldi, eğitim hayatında yaşanan sorunları tartıştı.
 
Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, 20 Aralık Cumartesi günü Yalova’da öğretmenlerle bir araya geldi. 50 öğretmenin katıldığı “Toplumsal Cinsiyet Algısı” adlı etkinlikte LGBT öğrencilerin eğitim alanında yaşadığı sorunlar tartışıldı. Eğitim-Sen ortaklığında yapılan etkinlikte Berna Savcı ve Seçin Tuncel konuşmacı olarak yer aldı.
 
Eğitimin ilk kısmında Seçin Tuncel LGBTİ kavramları, tarihsel süreci, Kaos GL’yi ve Kaos GL’nin eğitim alanındaki çalışmalarını anlattı. Berna Savcı ise öğrencilerin okul hayatlarında yaşadıkları sorunlardan, okullarda ne tür çalışmalar yapılabileceğinden, ailelerle nasıl çalışılması gerektiğinden,  rehber öğretmenler ve branş öğretmenleri neler yapabileceğinden bahsetti.
 
Toplumsal cinsiyet sarmalında LGBTİ öğrencilere nasıl bir yaşam alanı açılabileceğinin irdelendiği atölye katılımcıların sorularıyla ilerledi
 
“Hangi branş öğretmeni olduğumuz farketmez, LGBTİ öğrencilerimiz için alanlar açabiliriz”
 
Katılımcılardan; interseks ile ilgili sorular gelmesiyle başlayan soru cevap kısmı “Yönelim doğuştan mıdır; sonradan mı kazanılır”, “Çocuğu cinsiyetsiz yetiştirmek eşcinselliği engelleyebilir mi?”, “Eşcinsellik moda haline geldi ve bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?”, “Türkiye’de kaç LGBTİ olduğu” soruları ile ilerledi.
 
Bir katılımcı tarafından, translarla ilgili gazetelere yazı yazılacağında trans kadın, trans birey ve trans erkek kavramlarından hangisini kullanmanın doğru olduğunu sorusu yöneltildi.
 
Bir rehber öğretmen meslek hayatının birçok aşamasında LGBTİ öğrencilerle karşılaştığını; kimilerine ailenin de desteği ile yardım edebildiğini kimilerine ise yardım edemediğini belirtti. Bu konuyla ilgili aile tutumlarının birbirinden farklılık gösterdiğini vurguladı.
 
Berna Savcı, oturumun sonunda sadece psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin değil, her branştan öğretmenlerin LGBTİ öğrenciler için açacağı alanların çok değerli ve önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.
 
Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik, tüm soruların cevaplanması ile son buldu.
 
Bu etkinlik, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam