11/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Henüz A.B.D.’nin birçok eyaletinde eşcinsel evliliği yasal olmasa da, bu insanları aile kurmaktan alıkoymuyor.

Yapay Döllenme Çocukları Üzerindeki İlk Araştırma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Henüz A.B.D.’nin birçok eyaletinde eşcinsel evliliği yasal olmasa da, bu insanları aile kurmaktan alıkoymuyor. Lezbiyen ebeveynler tarafından yapay döllenme (assisted reproductive technology – ART) yöntemi ile dünyaya getirilen çocuk sayısı her geçen gün artsa da, konu ile ilgili bilgi oldukça yetersiz.

COLAGE, eşcinsel ebeveynleri olan çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin üye olduğu bir kurum. Colage’den, kendiside iki anne tarafından büyütülen ve anonim sperm ile döllenmiş olan Jeff DeGroot yapay döllenme çocukları üzerindeki ilk ulusal araştırmaya imza attı.
 
200 lezbiyen aile ve çocukları üzerinde yapılan araştırmada, donörler ile olan ilişki, ebeveynlerin çocuklarının donörlerle ilgili “Ben nerden geldim?” gibi sorularına verdikleri cevaplar ve de otoritelerin eşcinsel ailelere karşı yaklaşımı incelendi.
 
Çalışma sonuçları, ebeveynlerin en fazla yasal sorunlardan kaynaklı sıkıntı yaşadığını ortaya koydu. Şu anda Washington D.C. ve 8 eyalet, ebeveyn hakkına sahip olmak için biyolojik ebeveynlik aramamakta. Ancak diğer eyaletlerde, ebeveynler çeşitli nedenlerle yasalarla karşı karlıya gelebilmekte. Ve çalışmaya katılan birçok kişi, sperm donörlerinin daha sonradan vesayet hakkı için yasal yollara başvurabildiğini bildirdi.
 
Çalışmada incelenen bir başka nokta ise okul yaşamı oldu. Özellikle okul yaşamında, babalarla ilgili durumlarda çocukların nasıl tepki verdiği, babalar gününde diğer çocuklar kart hazırlarken onların ne düşündüğü, ya da finansal durum belgesini doldururlarken babalarının eğitim durumu seçeneğine ne yazdıkları ve diğer çocukların iki anneli çocuklara karşı tutumları incelendi.
 
DeGroot çalışmanın amacını, bu çocuklara onların anlayabileceği bir dil ile ailelerine karşı nasıl bir yaklaşım benimsemeleri ve yapay döllenme yönteminin ne olduğunu anlatmak olduğu olarak açıklıyor.
 
Juliet Blalack


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam