22/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Mahkemelerin polis fezlekelerini onaylama makamı haline geldiğini söyleyen YAMAÇ isimli oluşum, mağduriyetlere karşı hukukun demokratikleştirilmesi için çağrıda bulundu.

Yargı Mağdurları İçin ‘YAMAÇ’ Kuruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mahkemelerin polis fezlekelerini onaylama makamı haline geldiğini söyleyen YAMAÇ isimli oluşum, mağduriyetlere karşı hukukun demokratikleştirilmesi için çağrıda bulundu.
 
“Hukuktan bağımsız gerçekleşen yargı mağduriyetlerine karşı ortak bir mücadele alanı oluşturmak için” kurulan Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları (YAMAÇ) ilk basın toplantısını, 23 Şubat Cumartesi günü saat 11:00’de İKSV Salon’da yapacak.
Tuhaf, akıl almaz ve hukukun dışına taşan yargılamalar!
 
“Tuhaf, akıl almaz ve hukukun dışına taşan yargılamalarla dolu bir dönemden” geçildiğini belirten YAMAÇ, yaptığı yazılı açıklama ile neden bir araya geldiklerini anlattı:
 
“Burada söz konusu olan sadece siyasal davaların çokluğu değil. Her türlü siyasi, adli, hukuki ve cezai dava, yargılama sürecindeki hukuksuzluklar nedeniyle başımıza dert oluyor.”
 
Mahkemeler, polis fezlekelerini onaylama makamlarına dönüştü!
 
“Artık savcılar ve mahkemeler, polis fezlekelerini onaylama makamları olarak iş görüyor. Bunun da ötesinde, mahkemeler yeni suç tipleri üretip hüküm veriyor, hukuka uygun bir yargılamanın olmazsa olmazı olan usul kurallarına aldırmıyor ve en önemlisi, savunma hakkını kâh yasal düzenlemelere dayanarak kâh takındıkları fiili tutum üzerinden yok sayıyorlar.”
 
 
Bu ülkede bağımsız ve tarafsız bir yargı hiç oldu mu!
 
“Şu da sorulabilir: Bu ülkede bağımsız ve tarafsız bir yargı hiç oldu mu? Bu yerinde bir soru. Hukukun her zamandan güçlüden, erkek olandan, iktidardan yana olduğunu gösteren pek çok örnek var hafızalarda. Mahkeme koridorları çoğunlukla karanlıktı ve bu karanlığın arttığı dönemler oldu. Bugün de böyle bir dönemden geçmekteyiz.”
 
Hukuk sorunları mağduriyetleri arttırıyor!
 
“Karanlığın arttığı bugün demokrasi açısından defolu anayasadan ifade-basın-örgütlenme özgürlüğü konularına kadar yaşanan hukuk sorunları; insanca geçim, barınma, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik ile siyasal-etnik-kültürel-inançsal-cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bağlantılı haklarda görülen sorunları büyütüyor ve bu konulardaki mağduriyetleri arttırıyor.”
 
Yargının demokratikleştirilmesi için mücadele!
 
“Çeşitli ve birbirinden farklı örneklerde görüldüğü üzere savunma hakkını dışlayan, yok sayan ya da en hafifinden etkisizleştirmeye çalışan yasal düzenlemeler ve yargı pratiği nedeniyle hepimiz potansiyel yargı mağdurları haline geliyoruz. Böyle bir ortamda bizler, mağdurlar ve mağduriyet alanları arasında bir ayrıma gitmeden, haksızlıklara karşı ortak tepki vererek, hukuksal güvenceler talep ederek yargının demokratikleştirilmesi için mücadele yürütmeyi hedefliyoruz.”
 
Yargı mağduriyetlerini paylaşın!
 
Oluşum, yargı mağduriyetleriyle ilgili bilgilerin kendileriyle paylaşılmasını ve bunlar hakkında kamuoyu oluşturulması için katkıları beklediklerini de belirtti.
 
YAMAÇ’ın kuruluş amaçları:
 
Yargı aygıtını hukukun sınırlarına çekmek.
Bu konularda toplumsal farkındalığı yükseltmek.
Her aşamasında, yargıdaki hukuksuzluklara karşı mücadele etmek.
Gerektiğinde uluslararası kuruluşları harekete geçirmek.
Daha ileriki aşamalarda, yargıya hukuk dışı inisiyatifler için imkân sağlayan yasalarda düzenlemelere gidilmesini sağlamak.

Etiketler: insan hakları
İstihdam