29/07/2015 | Yazar: Kaos GL

İzmir’de 5 yıl önce, Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla, son olarak da Azra Has’ı birer gün arayla öldüren katil Hamdi Ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Yargıtay onadı, Azra’nın katili ölünceye kadar cezaevinde kalacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir'de 5 yıl önce, Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla, son olarak da Azra Has'ı birer gün arayla öldüren katil Hamdi Ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

7inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu, silahla yağma suçundan 45 yıl, ruhsatsız silah kullanmaktan 3 yıl hapis ve 2 bin lira adli para cezasına çarptırılan Hamdi Ayri'nin cezasını Yargıtay Birinci Ceza Dairesi onadı.

Hamdi Ayri ilk olarak 24 Nisan 2010 tarihinde bankada çalışan 27 yaşındaki Esra Yaşar’ı, birer gün arayla ikinci olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Ayşe Selen Ayla’yı ve son olarak da trans kadın Azra Has’ı öldürmüştü. Bodrum'da kaldığı pansiyonda, ölenlere ait eşya ve cinayetleri işlediği silahla yakalanan Hamdi Ayri poliste ve çıktığı ilk duruşmada susma hakkını kullanıp ifade vermedi, tutuklandı.

Avukatlar davadan çekildi

Hamdi Ayri'ye Baro'nun görevlendirdiği ilk iki avukat davadan çekildi. Baro son olarak avukat Mert Çelik Demiri görevlendirdi.

İzmir 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılında yapılan son duruşmada, mahkeme Hamdi Ayri'yi üç kişiyi öldürmekten “Üç kez ağırlaştırılmış ömür boyu' üç kişiyi 'Yağma' suçundan 45 yıl ve ruhsatsız silah bulundurmaktan da 3 yıl, toplanı 48 yıl hapis ile 2 bin lira adli para cezasına çarptırdı. Temyiz edilen dosyayı inceleyen Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı düzelterek onadı.

Üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis

Mahkeme Hamdi Ayri'yi üç kişiyi öldürmekten “üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırdı. Yargıtay cezayı onadı. Ayri bu cezaya göre ölünceye kadar cezaevinde kalacak.

Azra Has Sokak unutuldu

Cinayetten sonra Balçova sınırları içerisinde Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla’nın isimleri sokak olurken Has’ın adını taşıyan sokak ancak 2014’te açılmıştı.

Azra Has,İzmir LGBTİ İnisiyatifi’nin organize ettiği ve Siyah Pembe Üçgen Derneği, Ege Üniversitesi LeGeBİT Öğrenci Topluluğu, DSİP, SDP ve Anarşistlerin destek verdiği sokak eylemlerinde “geceleri de, sokakları da, alanları da terk etmiyoruz!”, “hepimizi Azra’yız öldürmekle bitmeyiz” ve “nefrete inat sokağa çık” sloganları ile anılmıştı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam