29/01/2017 | Yazar: Kaos GL
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Mısır Çarşısı davasından yargılanan sosyolog yazar Pınar Selek hakkındaki beraat kararını bozmak istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Mısır Çarşısı davasından yargılanan sosyolog yazar Pınar Selek hakkındaki beraat kararını bozmak istedi.
Mısır Çarşısı patlamasından yargılanan sosyolog Pınar Selek hakkında, 15. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Aralık 2014’te beraat kararı vermişti. Mahkeme heyeti, kararda bilirkişi raporlarına istinaden çelişkiler giderilemediğini ve patlamanın sebebinin belirlenemediğini vurgularken, “İspat hiçbir kuşkuya yol açmayacak şekilde net olmalıdır” demişti.
Hâlâ Tanığız Platformu’nun yayınladığı metne göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocak 2017 itibariyle beraatin bozulması yönünde yeni bir talepte bulundu.
Platform, “Bu beraat onanacak; nihai beraate kadar kamuoyu olarak davanın yakından takipçisi, doğrudan da parçasıyız” dedi.
“19 yıldır süren psikolojik işkence: Pınar Selek davası”
Hâlâ Tanığız Platformu’nun yayınladığı metnin tam hâli şöyle:
“On dokuz yıldır psikolojik işkenceye dönüşen Pınar Selek davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önceki mütalaasından farklı olarak Ocak 2017 itibariyle beraatin bozulması yönünde yeni bir talepte bulundu.”
“Sosyolog yazar Pınar Selek, devlet komplosu olduğu yıllardır yerel mahkemelerde ve Yargıtay duruşmalarında defaatle kanıtlanan Mısır Çarşısı Davası’ndan bir değil, iki değil tam dört kere beraat etti. Bir hukuk devletinde elbette beraatin sayısı olmaz. Beraat, kesin hükümdür. Lakin, dört beraat sonrasında dahi sürdürülen bu cezalandırma hıncı hukuksuzlukla bile açıklanamaz. Bu dava devlet yapısı içerisindeki pek çok karanlık güç odağının hedefinde oldu. Son olarak da, Pınar Selek için ısrarla, hukuka aykırı bir şekilde, yangından mal kaçırır gibi kırmızı bülten kararı çıkarmaya yeltenen ve girişimleri ellerinde patlayan hakimlerle karşılaşmıştık. Bu hakimlerin şimdi FETÖ soruşturmaları kapsamında kendi davalarından ağırlaştırılmış müebbetle yargılandıklarını hatırlatmak, hukukun nasıl siyasete kurban edildiğini göstermesi açısından da ibretliktir.”
“Yılan hikâyesine dönen hukuk mücadelesi”
“Dava dosyasına bunca yıl içinde olduğu gibi elbette tek bir yeni belge eklenmiş değil. Ancak yeni yollanan tebliğnamede savcılığın, dosyadaki belgeleri yorumlarken kerelerce çürütülmüş iddiaları tahrif etmekten ve görev suçu tanımına girecek oranda çarpıtma ve asılsız açıklamalarda bulunmaktan çekinmediği görülüyor.”
“Yılan hikâyesine dönen hukuk mücadelesinde son olarak 15. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Aralık 2014’te Pınar Selek için dördüncü kez beraat vermiş, savcılığın hemen birkaç gün sonraki itirazı üzerine dosya bir kez daha incelenmek üzere Yargıtay’a yollanmıştı. Halihazırda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle dava bu kez Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görüşülecek.”
“Davanın seyri ve bunca yıllık tanıklık birikimimiz, bize siyasi iklimin gerginliği de göz önünde bulundurularak antimilitarist, feminist bir bilim kadının şahsında muhalif kesimlere gözdağının yeni bir perdesinin sergilendiğini söylüyor. O nedenle bu hınç mekanizmasına karşı ilk günkü mücadele ruhumuzda olduğumuzu bildirmeyi borç biliyoruz.”
“Geçen 19 yıl içinde Pınar Selek’in çevresinde örülen yurtiçi ve yurdışındaki destek ağı adalet ihtiyacının evrensel çığlığıdır.
Bu beraat onanacak.”
“Nihai beraate kadar kamuoyu olarak davanın yakından takipçisi, doğrudan da parçasıyız.”
Etiketler: insan hakları