28/06/2024 | Yazar: Kaos GL

Sosyolog-yazar Pınar Selek’in yargılandığı dava bugün saat 14:00’te İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Selek hakkında tutuklama ve yakalama kararının devamına karar verdi. Sonraki duruşma 7 Şubat 2025’te.

“Yargıyı etkilemek isteyen birtakım güçler olduğunu düşünüyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mısır Çarşısı davasında hakkında dört kez beraat kararı verilen ve söz konusu beraat kararları Haziran 2022’de bozulan Pınar Selek’in yargılandığı dava bugün görüldü.

Bianet’te yer alan habere göre; duruşmayı Fransa’dan akademisyenler, aktivistler, sendika temsilcileri ve hak savunucularının da aralarında olduğu uluslararası bir heyet takip etti. Heyette Paris Belediye Başkan yardımcısı Jean-Luc Romero da yer aldı. Ayrıca, CHP Milletvekili Türkan Elçi de davayı takip etti.

Mahkeme, Fransa’dan gelen avukatları dinlemedi

Selek’in avukatı Bahri Bayram Belen, üniversitenin düzenlediği bir etkinliğin PKK etkinliği gibi gösterildiğini belirterek duruşmada şunları söyledi:

“Yargıyı etkilemek isteyen birtakım güçler olduğunu düşünüyoruz. Pınar Selek, Fransa’da sosyolog, doçent ve öğretim üyesi olarak çalışan Göç Gözlem Evi’nin koordinatörlerinden biridir. Söz konusu toplantıya da bu sıfatla katılmış. Bu toplantılardan biri olan 11 Nisan 2024’teki toplantıyı mesela düzenleyenler belli. Birilerinin mahkemenize bu belgeleri sunarak, dosyaya müdahale ediyor. Pınar Selek halen daha PKK / KCK toplantılarına katılıyor gibi göstermek ayıp. Ayrıca Fransa’daki akademiye karşı da çok ayıp. Sunulan bu belgenin amacının mahkemeyi etkilemek olduğunu düşünüyoruz. Bu belge masum bir belge değil. Mahkemenize, diyor ki 'terör örgütü ile bağlantısı var' diye düşünmeniz için hazırlanmış bu belge. Yargı dışı güçlerin gerçek dışı beyanları, belgeleri ulaştırmasının mahkemenize sunmaları dikkatinize sunarım."

Belen’den sonra konuşan Alp Selek ise Fransa’dan gelen avukatların Pınar Selek hakkında konuşacağını söyledi. Mahkeme başkanı, Fransa’dan gelen avukatların dinlenmesine gerek olmadığını ifade etti.

Mahkeme, Pınar Selek hakkında tutuklama ve yakalama kararının devamına karar verdi. Ayrıca; diğer sanık Öztürk hakkındaki yakalama emrinin de devamına karar verildi.

Sonraki duruşma 7 Şubat 2025’te görülecek.

Ne olmuştu?

Temmuz 1998’de gerçekleşen, 7 kişinin öldüğü Mısır Çarşısı patlaması nedeniyle yargılanan Pınar Selek 25 yıldır yeniden görülen davadan dört kez beraat etti. Mahkeme kararları her seferinde Yargıtay’dan döndü.

Hazırlanan tüm bilirkişi raporları patlamanın bomba kaynaklı değil, gaz kaçağı kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Selek’le birlikte Mısır Çarşısı’na bomba yerleştirdiklerine dair ifade veren diğer sanık duruşmalarda ifadesinin işkence altında alındığını ve Selek’i tanımadığını beyan etti.

En son 2014 yılında sonuçlanan ve beşinci kez görülen davada Selek hakkında verilen beraat kararı, 2022’de Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca bozuldu. Genel Kurul’un Selek’in ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması gerektiğine dair kararının ardından, dava altıncı kez yeniden görülmeye başlandı.


Etiketler: insan hakları, dava
İstihdam