16/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Derneği’nin LGBTİ+ örgütlerinin finansal dayanaklılığına ilişkin hazırladığı rapor, örgütlerin hibe süreçlerinde yaşadığı problemleri aktarıyor.

“Yaşam maliyetlerindeki artış bütçe kalemlerini geçersiz kılıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Derneği’nin LGBTİ+ Örgütlerinin Finansal Dayanaklılığında Hibe Kuruluşlarının Rolü: Deneyimler ve Öneriler başlıklı raporu dijital ortamda yayınlandı.

Raporda; ulusal mevzuat LGBTİ+ örgütlerinin kaynaklarını çeşitlendirmesini neredeyse imkansız kıldığı için örgütlerin, faaliyetlerini ağırlıklı olarak hibelerle sürdürdüğü vurgulandı:

"Bu gerçeklik, hibe programlarına ve hibe kuruluşlarına hem LGBTİ+ örgütlerinin dayanıklılığı hem de bu örgütlerin temas ettiği LGBTİ+’ların haklarının gerçekleşmesi konusunda önemli bir rol yüklüyor."

Hibe başvuruları sırasında LGBTİ+ örgütleri açısından yaşanan en büyük sorun dil bariyeri oldu. Bu durumun yerelde faaliyet gösteren LGBTİ+ örgütleri için daha önemli bir problem olduğu şu cümlelerle ifade edildi:

“Büyükşehirlerdeki LGBTİ+ örgütleri İngilizce başvuru yapmak için yeterli insan ve mali kaynağına çoğunlukla sahip ancak bunu yerel düzeyde, sınırlı sayıda insanla çalışmalarını yürüten LGBTİ+ örgütleri için söylemek pek mümkün değil.”

Bunun yanı sıra raporda; hibe veren kuruluşların başvuru kriterlerinin, belirlediği öncelikli grupların, hibelerin odaklandığı alanların ve değerlendirme kriterlerinin belirsiz olduğu belirtildi.

LGBTİ+ örgütleri yüksek enflasyon etkisiyle bütçe konusunda sıkıntı çekiyor

Raporda dikkat çeken bir diğer konu da hibe uygulama süreçlerinde yaşanan zorluklar oldu. LGBTİ+ örgütleri, hibe kuruluşlarında kaynakları etkili kullanmayacaklarına yönelik bir algının olduğunu ifade etti. Bu algının iki taraf arasında dayanışmadan uzak, fazla kontrolcü ve müdahaleci bir iletişimi ve hiyerarşiyi beraberinde getirdiği vurgulandı.

Rapora göre; LGBTİ+ örgütleri, hibeleri yürütürken en fazla bütçe konusunda sıkıntı çektiklerini belirtti. Bu durum raporda şöyle yer aldı:

“İlk olarak, Türkiye’deki döviz kuru dalgalanmaları ve yüksek enflasyonun etkilerinin hibe kuruluşları tarafından anlaşılmadığı ya da kabul edilmediği düşünülüyor. Başvuru ve uygulama arasında geçen sürede fiyatlardaki ve yaşam maliyetindeki artış, hem mal ve hizmet alımları hem de insan kaynağı için yazılan bütçe kalemlerini geçersiz kılabiliyor.”

Raporda yer alan öneriler

Bu çerçevede raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle:

·       LGBTİ+ örgütlerinin ani değişimlere ve krizlere yanıt vermesini kolaylaştıracak, farklı ölçeklerdeki örgütlerin ihtiyaçlarını gözeten, esnek hibe programları uygulanmalıdır.

·       Projelere dayalı olmayan ve örgütlerin temel işlevlerini sürdürmesine olanak sağlayan öngörülebilir ve uzun dönemli işbirlikleri ve destekler hayata geçirilmelidir.

·       Ülkedeki ekonomik koşullar dikkate alınarak daha esnek bütçeler uygulanmalı ve bütçe kalemleri arasındaki aktarımlar kolaylaştırılmalıdır.

·       Örgütsel dayanıklılık ve sürdürülebilirlik için hayati olabilecek idari giderlerin hibelerdeki oranı yükseltilmelidir.

Rapora ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam