17/11/2006 | Yazar: Kaos GL

Van’ın Özalp ilçesinde 23 yaşındaki S.A. tecavüze uğradı. Ona tecavüz eden kişiyi şikayet etmek üzere Özalp Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Savcı, S.A.'nın babasına ‘Kızını veririm ama öldürme sakın’ dedi. Kocasının tecavüzcünün ailesinden 16 yaşında kızla berdel ettiği S.A. Van Kadın Derneği’nin çabalarıyla koruma altına alındı ama dernek üyesi Zozan Özgökçe tehditlerle karşı karşıya kaldı. Kadın örgütleri Zozan’a ve Van Kadın Derneği’ne sahip çıkıyor.

Van’ın Özalp ilçesinde 23 yaşındaki S.A. tecavüze uğradı. Ona tecavüz eden kişiyi şikayet etmek üzere Özalp Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Savcı, S.A.'nın babasına ‘Kızını veririm ama öldürme sakın’ dedi. Kocasının tecavüzcünün ailesinden 16 yaşında kızla berdel ettiği S.A. Van Kadın Derneği’nin çabalarıyla koruma altına alındı ama dernek üyesi Zozan Özgökçe tehditlerle karşı karşıya kaldı. Kadın örgütleri Zozan’a ve Van Kadın Derneği’ne sahip çıkıyor.

KAOS GL - 17 Kasım 2006

Van’ın Özalp ilçesinde 23 yaşındaki S.A.’ya silah zoruyla tecavüz edildi. Başından geçenleri anlatmak ve sorumlulardan şikayetçi olmak üzere S.A. Özalp Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Savcı olaya el koydu!!! S.A.'nın babasını arayarak ‘Kızını veririm ama bir şartla: Öldürme!’ dedi. S.A.’nın kocası, tecavüzcünün ailesinden 16 yaşındaki bir kızla S.A.’yı takas etti, yani berdel yapıldı!!!

04.11.2006 Cumartesi günü basından Van Kadın Derneği (VAKAD) S.A’nın koruma altına alınmadığını ve ailesine verildiği bilgisini basından öğrendi ve bu bilgi üzerine harekete geçti; 155, 156, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube olmak üzere her yeri aradı. Ancak, aradığı kişilerin harekete geçmesi için savcılık talimatı gerekiyordu. VAKAD, bunun üzerine Vali’ye ulaşmaya çalıştı, sonuç alamayınca Hürriyet gazetesinden Fatih Çekirge’ye durumu anlattı. Çekirge, bir televizyon kanalındaki programında olaydan söz etti ve açık çağrı yaptı. Çağrıya Van Valisi’nden yanıt geldi ve S.A. koruma altına alındı.

S.A.’nın yaşadıklarının ve VAKAD’ın onu kurtarma çabalarının medyada geniş yer bulması, Van’da bazı kurumları rahatsız etti. VAKAD Başkanı Zozan Özgökçe ile ilgili karalama kampanyaları başlatıldı, asılsız iddialar ortaya atıldı. Özalp Savcısı medyadaki haberlerin ardından Özgökçe’yi ‘ortalığı ayağa kaldırmakla’ suçladı. Özgökçe ile Van Kadın Derneği’ne yönelik baskı ve tehditlere karşı bir dayanışma ağı ören kadınlar ve kadın örgütleri, Savcılık ve olayda ihmali bulunan diğer kurumlara gönderilmek üzere bir mektup hazırladı.

***

Van Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Savcılığı ile Özalp ve Başkale ilçeleri savcılıklarına fakslanan metin şöyle:

İki hafta önce Van’ın Başkale ilçesinde Naile Erdaş'ın namus cinayetiyle katledilmesi ve akabinde Özalp’te S.A ve C.G.'nin yaşadıkları, özelde Van ili, genelde ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ve tüm Türkiye’de, kadınların şiddete karşı korunmalarına ilişkin, idari ve yargı mekanizmalarının işleyişinde ciddi boşluklar olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.

S.A’nın, bizzat savcıya şikayette bulunmasına rağmen yetkililerce, Güldünya Tören olayında oldugu gibi ailesine iade edilmesi ve beklenen muhtemel bir ölümden kurtulması ve koruma altına alınması ancak Van Kadın Derneği’nin (VAKAD) ısrarlı mücadelesi ve girişimleri sonucunda mümkün olmuştur.

2006 yılı içinde ve sadece Van ilinde kayıtlara geçebilmiş benzer 60 vaka yaşanmıştır. Bölgede, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve uluslararası anlaşmalara aykırı uygulamalar dün olduğu gibi, bugün de kadınların yaşamlarını tehdit altında tutmaktadır. Yasaları uygulamakla görevli emniyet ve jandarma kurumlarının görevlileri ile savcı, hakim, hekim ve ilgili diğer kamu görevlilerinin, bölgede yasayan kadınların can güvenliğini sağlamak amacıyla mevcut yasalar hakkında bilgilendirilmeleri, bu yasaları uygulamaları ve kurum ve görevliler arasındaki iletişim ve eşgüdümü arttırmaları durumun iyileştirilmesi bakımından önemli bir adım olacaktır.

Kamu yetkililerinin 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ni özellikle dikkate almaları pek çok kadının öldürülmesine engel olacağı gibi, toplumun kadınlara yönelik şiddeti içeren töre ve geleneklerden vazgeçmesi sürecinde caydırıcı bir etkide bulunacaktır. Anayasa'da belirtilen yaşam hakkını güvence altına alan titiz ve dikkatli uygulamalar, şiddet içeren yerel törelerden kaçıp, koruma isteyen ve can güvenlikleri sağlanabilen pek çok kadının, Güldünya Tören, Nazime Alır ve daha pek çokları gibi katledilmelerine engel olacaktır.

Ayrıca, Van ilinin kadına yönelik şiddetin en vahşi biçimlerinden arınmış Türkiye’de örnek bir şehir olması için Van'da görevli bazı yetkililerin kadınlara yönelik şiddeti önleyici yasaların uygulanmasında hassasiyet göstermekle kalmayıp aynı zamanda başta VAKAD olmak üzere Van'daki ve ülkedeki diğer Kadın Sivil Toplum Örgütleri’nin görevlilerine ve çalışmalarına maddi ve manevi destek vermeleri ve işbirliği yapmaları söz konusu durumun iyileştirilmesine büyük katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda Van Valiliği’nin 3 Kasım 2006 tarihinde sivil kuruluşların da katılımıyla gerçekleştirdiği toplantı ve benzeri her türlü çalışmayı destekliyoruz. Şiddetle mücadele, mağdurların korunması ve şiddete karsı uzun vadeli politika oluşturulması surecinde ilde kamu kurumları ve kadın kuruluşları arası işbirliğini son derece gerekli buluyoruz.

Biz, aşağıda imzası olan kadınlar ve kadın örgütleri, önümüzdeki süreçte emniyet ve jandarma kurumlarının görevlileri ile savcı, hakim, kaymakam, hekim ve diğer kamu yetkililerinin kadına yönelik şiddet vakalarına hassasiyetle yaklaşmalarını, duyarlı ve yapıcı sonuçlara yönelik çalışmalarını ve özellikle yasaları dikkatle uygulamalarını talep ediyoruz.

Bizler, yasama ve yaşatma hakkı mücadelemizde yan yana olduğumuzu, VAKAD dahil, bölgede çok güç şartlar altında çalışmakta olan tüm kadın sivil kuruluşlarına ve görevlilerine destek olduğumuzu ve olacağımızı tekrar belirtiyor ve basta kadınlar olmak üzere duyarlı tüm sivil kurumları ve kişileri kadına yönelik şiddete ve en vahşi biçimlerinden biri olan namus cinayetlerine son verme mücadelemize destek vermeye davet ediyoruz.

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!


Destekleyici kurumlar:

• Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi

• Aile İçi Şiddetle Müdahale Merkezi – Viyana, Avusturya

• Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi

• Çanakkale Elder-Kadın Danışma Merkezi

• Filmmor Kadın Kooperatifi

• Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi – Bursa

• İzmir Girişimci Kadınlar Derneği

• İzmir Kadın Dayanışma Derneği

• İzmir Kadın Kuruluşları Birliği

• İstanbul Eğitimsen 3. Nolu Şube Kadınlar Sahnesi

• Kadın Haklarını Koruma Derneği – İzmir Şubesi

• Kaos GL Derneği – Ankara

• KİH (Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler)

• KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği)

• KADAV (Kadınlarla Dayanışma Vakfı)

• KADAV – Yeni Adım Sitesi – Kocaeli

• KAMER Vakfı

• KAYA KAZETE – İzmir

• Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

• Uçan Süpürge – Ankara

• Pazartesi derneği

• Şahmaran Kadın Danışma Merkezi

• YAKA-KOOP (Yaşam Kültür Araştırma Kooperatifi) - Van





Etiketler: insan hakları
nefret