15/06/2010 | Yazar: Kaos GL

AEGEE-Ankara (Avrupa Öğrencileri Forumu) İnsan Hakları Proje Grubu tarafından 2010 ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde düzenlenmesi planlanan Yaşayan Kütüphane Projesi Kült

AEGEE-Ankara (Avrupa Öğrencileri Forumu) İnsan Hakları Proje Grubu tarafından 2010 ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde düzenlenmesi planlanan Yaşayan Kütüphane Projesi Kültür İşlerinin engeline takıldı.

Bu sansür karşısında AEGEE bir açıklama yayınladı:

ODTÜ’de Sansürlenen Bir İnsan Hakları Projesi: YAŞAYAN KÜTÜPHANE!

AEGEE-Ankara (Avrupa Öğrencileri Forumu) İnsan Hakları Proje Grubu tarafından 2010 ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde düzenlenmesi planlanan Yaşayan Kütüphane Projesi, etnik, dini, mesleki, cinsel kimlikleri ve hastalıkları yüzünden toplumdan dışlanmış bireylere karşı olan önyargıları azaltmayı amaçlayan bir insan hakları projesidir.
Hiçbir çıkar ya da kâr amacı gütmeden uzun zamandır üzerinde çalışılan ve emek harcanan bu proje, ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından sansürlenmiş,  projenin gerçekleştirilmemesi için haksız sebepler yaratılmış ve nihayetinde projenin gerçekleşmesi engellenmiştir. Bir yıllık uğraş sonucu hazırlanan Yaşayan Kütüphane Projesi için, bahar şenliklerine yönelik gerekli bütün prosedürler doğru bir biçimde takip edilmiş olsa da gereken izin alınamamıştır.
Ayrıca AEGEE-Ankara İnsan Hakları Proje Grubu’nun yanında, ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olan ve “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde ders yılı boyunca çok çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenmek” olan diğer öğrenci toplulukları da ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü ile pek çok problem yaşamaktadır, çünkü Kültür İşleri Müdürlüğü şenliklerde yapılmak istenen müzik, dans ve eğlence haricindeki projelere ‘daha az kitleye hitap ettikleri’ gerekçesiyle destek vermemektedir!
ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü, projenin ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde gerçekleşmesini istememelerinin nedenini ise şöyle belirtmiştir: ODTÜ Şenliği’nde Yaşayan Kütüphane Projesi çok fazla kişiye hitap etmemektedir, etkinlik için istenen 30 metrekarelik alan çok fazladır ve bu fazlalık yüzünden ODTÜ Kültür İşlerine bağlı diğer 81 topluluktan şikâyet geldiği ve gelebileceğidir. Bunun üzerine Yaşayan Kütüphane organizatörleri 81 topluluktan 65 tanesinin yönetim kuruluna ulaşmayı başarmış ve her birinden istenen yer hakkında herhangi bir sakınca olmadığına dair dilekçe toplamıştır. Fakat ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü buna rağmen izin vermemekte direnmiştir. Diğer müzik, eğlence etkinlikleri şenliklerde bir hayli geniş yer tutarken bir insan hakları projesinin kitlelere hitap etmediği belirtilmiş, sansürlenmiş ve yasaklanmıştır!

Tanımında belirtildiği gibi misyonu kültür ve sanatı da desteklemek olan ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü bu misyonu sürdürememektedir. ODTÜ’nün bürokratik yapısı öğrencinin karşısında durmakta, bireyi okula karşı ezmekte ve dertlerini anlatmaları için verilmesi gereken fırsatı vermemektedir. Öğrencinin ve toplulukların sesi yok sayılmakta ve karşılarına kocaman bürokratik yapılar konulmaktadır. Bu yaşanılan olay ilk değildir ve ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü bu şekilde kaldıkça bu sorunlar yaşanmaya devam edecektir. ODTÜ’nün amaçları arasında sayılan “akademik özgürlük”, “yaşam boyu eğitim”, öğrenciye destek” , “toplumla iletişim” gibi ilkelerini de yerine getirmediği ve bu erdemlerin yalnızca web sitesinde yazılmış süslü cümlelerden ibaret olduğu gerçeği gözler önüne serilmiştir. Sonuç olarak Türkiye’nin en aydın üniversitelerinden biri olarak adını duyuran ODTÜ, 4500 hektar alanı içerisinde bir insan hakları projesine 30 metrekare ayırmamıştır!

AEGEE-Ankara
İnsan Hakları Proje Grubu



Etiketler: insan hakları
İstihdam