06/05/2009 | Yazar: Can K.

Türkiye’de ilk olarak BarışaRock festivalinde uygulanan proje, her bir insanın kitap olduğu ve istenen kişi tarafından okunduğu bir kütüphaneyi kapsar.

Türkiye’de ilk olarak BarışaRock festivalinde uygulanan proje, her bir insanın kitap olduğu ve istenen kişi tarafından okunduğu bir kütüphaneyi kapsar. Bu kitaplar, toplumda bir şekilde genellemelere maruz kalan, ayrımcılığa ya da insan hakları ihlaline uğramış insanlardan oluşmaktadır. Ön yargılara karşı yüzlerce kişiyle buluşan bu oluşum ilk kez bir üniversite kampusunda gerçekleşecek. Yaşayan kütüphane 6-7-8 Mayıs  tarihlerinde  bahar şenlikleri kapsamında ODTÜ’de. Yaşayan kütüphane; gönüllüleriyle, kataloglarıyla, kütüphanecileriyle, kitapları ve hikayeleriyle birlikte üniversite öğrencileriyle buluşacak. ODTÜ Bahar Şenlikleri içerisinde Kürt, Ermeni, Yahudi, Lezbiyen, Gey, Transeksüel, Şizofren, Kadın taksi şoförü, HIV pozitif gibi 25 farklı kitap yer alacak.
 
Yaşayan Kütüphane projesinde Kaos GL’yi temsilen Kaos Genç’ten Can Kocanali (Gey Kitap), İdil Sezgin (Transeksüel Kitap) ve Kaos Kadın’dan Neslihan Uras (Lezbiyen Kitap) 6-7-8 Mayıs’ta ODTÜ’de okunmak için bekleyecek.
 
Nedir Yaşayan Kütüphane?
 
Yaşayan Kütüphane normal bir kütüphane gibi çalışmaktadır. Okuyucular gelirler ve bir kitabı belirli bir zaman süresi için ödünç alırlar. Kitabı okuduktan sonra kütüphaneye iade ederler ya da isterlerse kitabın süresini uzatabilirler. Dilerlerse başka bir kitap ödünç alabilirler. Yaşayan Kütüphane ile normal bir kütüphane arasında tek bir fark vardır:

Yaşayan Kütüphanede kitaplar ‘insanlar’dır. Ve kitaplar ile okuyucular kişisel bir diyalog içerisine girerler.
 
Yaşayan kütüphane fikri ilk olarak Danimarkalı gençlik STK’sı ‘Şiddeti Durdur’ (Foreningen Stop Volden) tarafından 2000 yılındaki Roskilde festivalinde gerçekleştirildi. Ardından bu proje Avrupa Konseyi’nin (Council of Europe) Budapeşte Avrupa Gençlik Merkezi (BAGM) aracılığıyla Sziget festivalinde 2001’de düzenlendi. 2003’ten beri BAGM tarafından her yıl Sziget festivalinde düzenlenen yaşayan kütüphane 7 gün süreyle açık kalmaktadır. Bu festivalde düzenlenen kütüphaneler uluslararası bağlamda gerçekleştirildiğinden sınırların aşılabildiğini gösterdi. Her yıl birçok ülkede farklı sivil toplum kuruluşları tarafından onlarca Yaşayan Kütüphane düzenlenmektedir.

Önümüzdeki yıllarda da birçok ülkede sivil toplum kuruluşları tarafından Yaşayan Kütüphaneler düzenlenecektir. Bunun için de Avrupa Konseyi Gençlik Merkezi tarafından Yaşayan Kütüphane düzenleme eğitimleri verilmektedir. AEGEE-Ankara (Avrupa Öğrencileri Forumu) İnsan Hakları Proje Grubu Yaşayan Kütüphane’nin ODTÜ Bahar Şenliklerinde gerçekleşmesini sağlayacak.
 
Herkes farklı herkes eşit sloganıyla işleyen proje farklılıklara saygı duyan ‘Yaşayan Kütüphane’’ 6-7-8 Mayıs’ta herkesi ODTÜ Bahar Şenliklerindeki kütüphane çadırına davet ediyor.
 
 
Detaylı bilgi için:
 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam