05/04/2024 | Yazar: Özge Gökpınar

17 Mayıs Derneği, yaşlı LGBTİ+’lara yönelik dünyadan iyi örnekleri paylaşmaya devam ediyor.

Yaşlı LGBTİ+’lara yönelik dünyadan iyi örnekler-III: İskoçya’dan LGBT Age Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı, Şubat ve Mayıs 2024 arasında, kurulduğu günden bu yana farklı yıllarda farklı çalışmalar kapsamında hazırladığı 3 farklı yayın içerisinde yer almayan Yaşlı LGBTİ+’lara yönelik bazı iyi örneklerden 4’ünü her ay okuyucularla paylaşmayı hedeflemiş ve bu konudaki ilk iki haberini geçtiğimiz aylarda yayımlanmıştı.

17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları, dünyadan iyi örnekleri araştırdığı haber dosyasına bu ay da aynı şekilde devam ediyor.

Savunuculuk faaliyetlerinin bir parçası olan bu çalışmalarda üçüncü incelemeye alınan çalışma ise, İskoçya’dan “LGBT Age”. Bu grup, İskoçya'da LGBTİ+’lara yönelik sağlık ve esenlik destek çalışmaları sürdüren ve LGBTİ+’ların fiziksel, sosyal ve ruhsal durumunu destek hizmetleri aracılığıyla iyileştirmek için çalışan bir örgüt olan “LGBT Health and Wellbeing” örgütünün altında örgütleniyor. 

LGBT Age 50 yaş ve üzeri LGBTİ+’lar için ücretsiz ve anonim destek sunuyor

İskoçya'daki 50 yaş ve üzeri LGBTİ+’lara ücretsiz ve anonim destek vaadiyle çalışan LGBT Age, Glasgow'daki 50+ LGBTİ+ topluluğuyla birlikte çalışarak sosyal etkinlikler, topluluk çalışmaları ve gönüllü çalışmalar düzenlemek gibi faaliyetler de dahil olmak üzere destek kaynak ve hizmetlerini yaşlı LGBTİ+’ların esenliğini dikkate alarak şekillendiriyor. Bireysel destek çalışmalarında, İskoçya genelinde yanlızlaşmış yaşlı LGBTİ+’lara tele arkadaşlık hizmeti sunuyorlar. Ayrıca duygusal destek veya bilgi sağlamak için LGBT Helpline Scotland hattını da kullanıyorlar.

Sosyal destek ve topluluk aktivizmi açısından Edinburgh ve Glasgow civarlarında ve çevrimiçi ortamlarda düzenli sosyal buluşmalara ev sahipliği yapıyorlar; bunlar arasında bir dizi kafe buluşması, Glasgow'da aylık olarak gerçekleştirilen sosyal geziler ve Edinburgh'da sürdürdükleri bir sinema kulüpleri de var. Bu tür etkinliklerle ilgili haber almak isteyenler için aylık Virtual Hug haber bültenleri var. Ayrıca topluluklarını etkileyen sorunları konuşmak için düzenli olarak bir araya gelen yaşlı LGBTİ+’lardan oluşan Age Action Group toplantılarına da ev sahipliği yapıyorlar.

Buna ek olarak, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hizmet sağlama aşamasında yapabileceklerini değerlendirmek ve bu hizmetlerin yaşlı LGBTİ+’ları kapsayacak şekilde genişletilmesini destekleyecek çok sayıda yazılı kaynak da üretmişler.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sosyal hizmet
İstihdam