14/04/2020 | Yazar: Kaos GL

2019’da yazılı basında LGBTİ+’lar hakkında haberlerin çoğunda kaynak yoktu, en çok “uzmanlar ve politikacılar” konuştu.

Yazılı basında LGBTİ+’lar hakkında en az LGBTİ+’lar konuştu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, LGBTİ+’ların gazetelerde nasıl yer aldığına ilişkin 2019 Medya İzleme Raporu’nu yayınladı. On bir yıldır medyada LGBTİ+ temsilini mercek altına alan derneğin 2019 yılı raporu için araştırmayı Ali Erol, Ali Özbaş, Aslı Alpar, Gözde Demirbilek ve Yıldız Tar yürüttü. Raporu ise derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar yazdı.

yazili-basinda-lgbti-lar-hakkinda-en-az-lgbti-lar-konustu-1

Rapora göre; LGBTİ+’ları konu edinen içeriklerin yüzde 56’sını (1473) haberler oluşturdu. LGBTİ+’lar 1037 köşe yazısında (yüzde 40) yer alırken söyleşi ve röportajlar için bu oran 82 ile yüzde 3’te kaldı. Köşe yazısı ve haberin aksine öznelerin seslerini daha fazla duyurabilmesini sağlayan söyleşi ve röportajlarda LGBTİ+’lar çok az yer alabildi.

yazili-basinda-lgbti-lar-hakkinda-en-az-lgbti-lar-konustu-2 

2019’da LGBTİ+’ların konu edildiği haberlerin büyük bir çoğunluğunda LGBTİ+ kişilerden ya da örgütlerinden çok uzman ve akademisyenler ile politikacıların görüşlerine başvuruldu. Metinlerin büyük bir çoğunluğunda kaynak yoktu ya da köşe yazarı sadece kendi fikirlerinden bahsetti.

Öte yandan LGBTİ+ örgütlerinin LGBTİ+ haklarına ilişkin görüşleri herhangi bir şekilde çarpıtılmadan 2019’da yazılı basında kendisine ancak 55 metinde yer bulabildi. Bu, hak haberciliği kapsamında değerlendirilen haberlerin yüzde 5’ini oluştururken, bütün haberlerin ise sadece yüzde 2’sine tekabül ediyor. Yazılı basında yer alan LGBTİ+ örgütlerinin LGBTİ+ haklarına ilişkin görüşlerinin yarısına yakınını ise Kaos GL Derneği’nin çalışmaları ve dernek temsilcilerinin basına verdikleri demeçler oluşturuyor.

Raporun online haline ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam