26/04/2013 | Yazar: Kaos GL

Tıp öğrencilerinin düzenleyeceği ‘LGBT-TIP-ETİK’ konferansı, ‘LGBT üzerine bu kadar ayrıntılı bir konferans’ olamaz diye Yeditepe Üniversitesi yönetimince engellendi

Yeditepe’de Tıp ve LGBT Buluşamadı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tıp öğrencilerinin düzenleyeceği “LGBT-TIP-ETİK” konferansı, “LGBT üzerine bu kadar ayrıntılı bir konferans” olamaz diye Yeditepe Üniversitesi yönetimince engellendi
 
EMSA - Yeditepe Üniversitesi Etik Kolu tarafından 24 Nisan 2013 tarihinde düzenlenmek istenen “Tıp ve İnsan Hakları Konferansı” dekanlığın sansürüne maruz kaldı.
 
EMSA (European Medical Students’ Association - Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği) Yeditepe Üniversitesi Tıp Etiği ve Kültür Kolu, Aralık ayında program taslağını oluşturup proje ve bütçe onaylarını almak adına çalışmalara başladı.
 
Tek başına “LGBT” olmasın yanına “Engelli” de eklensin!
 
Başta LGBT temalı olan proje taslağı danışman hoca tarafından dekana sunuldu. Dekan tarafından, konferansın yalnızca LGBT temalı olmaması istenerek, programa “Engellilerle İletişim” ve “Hastaya Kötü Haber Verme” konularının eklenmesi koşuluyla konferansın onaylanabileceği söylendi. Etik Kolu, danışmanlarına “Engelli” ve “LGBT” farkını ve bu konudaki hassasiyeti bildirip eklenecek oturum başlığını “Şiddet Gören Hastalara Tıbbi ve Hukuki Açıdan Yaklaşım” şeklinde revize etti.
 
Ek konular göstermelik; “LGBT”yi yeterince gölgelememiş!
 
Proje onayının çıkması için dekanlığın öne sürdüğü tüm şartları yerine getiren ve konferans programını tamamıyla hazırlayarak sunan öğrenciler, bu defa da dekanlığın LGBT üzerine bu kadar ayrıntılı bir konferans yapılmasını onaylamayan tavrı ve eklemelerin göstermelik olduğu söylemiyle karşılaştı. Öğrenciler, birçok başka konuyla birlikte LGBT’nin küçük bir başlık olarak bulunduğu bir program taslağı ve konferansın daha ileri bir tarihe alınması talebiyle geri gönderildi.
 
Hâlihazırda tüm bekletilme ve kısıtlamalar dolayısıyla daha önce bir kere ertelenmiş olan konferans tarihinin başka bir tarihe ertelenmesi isteği ve dekanlığın sunduğu kabul edilemez koşullar sebebiyle organizasyon komitesi etkinliği iptal etmek zorunda kaldı.
 
Engellenen Konferans Programı:
 
9.30 AÇILIŞ
1. Oturum - LGBT NEDİR
10:00-10:45: LGBT Kavramları, Homofobi / Transfobi
10:45-11.30: Tıp - LGBT - Etik 
11.30-11.45 Ara
 
2. Oturum - TIP & LGBT
11.45-12.15: LGBT bireylerin sağlık alanında karşılaştığı sorunlar
12.15-12.45: LGBT bireylere doktorlar nasıl yaklaşmalı
13.00-14.00 Yemek arası
 
3. Oturum - TRANSSEKSÜELLİK
14.00-14-45: Trans kimlikler
                     Cinsiyet değiştirmede psikiyatrik süreç
14.45-15.15: Cinsiyet değiştirme ameliyatlarının cerrahi ve medikal boyutu
15.15-15.30 Ara 
 
4. Oturum - ŞİDDET GÖREN HASTALARA TIBBİ VE HUKUKİ AÇIDAN YAKLAŞIM
15.30-16.00: Adli Tıp
16.00-16.30: Hukuk
 
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam