26/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+ Derneği’nin Yeni Akit’e hedef göstermeden açtığı davada savcılık LGBTİ+ hakları ve nefret söylemi alanlarında yetkin olmayan bir bilirkişinin raporuna dayanarak hukuka aykırı biçimde takipsizlik kararı verdi.

Yeni Akit’in nefret söylemine takipsizlik kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği, 2019 yılının Eylül ayında dernek ofisinde yapacağını duyurduğu ve o dönemde rutin olarak yaptığı çalışmalardan biri olan, derneğin faaliyet ve politikalarının konuşulduğu gönüllü toplantısını duyurmuştu. Yeni Akit, 22 Eylül 2019 tarihinde derneği “İzmir’de Toplanıyorlar! Lut Kavmi’nin Torunlarıyla Yeni Döneme Hazırlık” başlığıyla hedef göstermişti. Metnin içeriğinde dernek ve gönüllüleri hedef alınarak “eşcinsel sapkınlar, LGBT’li azgınlar, sapkın güruh, onursuz ibneler” ifadeleriyle nefret söyleminde bulunulmuştu.

Yeni Akit sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunan dernek, davada savcılık LGBTİ+ hakları veya nefret söylemi alanlarında yetkin olmayan bir bilirkişinin raporuna dayanarak hukuka aykırı biçimde takipsizlik kararı verildiğini duyurdu:

“Soruşturma sonucunda halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. Bu karara itirazımız neticesinde ilgili Sulh Ceza Hakimliği tarafından takipsizlik kararı kaldırıldı ve kamu davasının açılmasına karar verildi. Kamu davası açılması kararının kesin olmasına rağmen, savcılık sürecin sonunda LGBTİ+ hakları veya nefret söylemi alanlarında yetkin olmayan bir bilirkişinin raporuna dayanarak hukuka aykırı biçimde yeniden takipsizlik kararı verdi. Hukuken yok hükmünde olan bu karara karşı ilgili hukuki yollara başvurulmuştur.”

“Hukuki ve politik mücadelemizi sürdüreceğiz”

“Nefret söylemleri, LGBTİ+’lara hayatın her alanında nefret suçları, ayrımcılık ya da ötekileştirme olarak geri dönmektedir. Başta bazı yayın organları, siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri tarafından olmak üzere, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerinin giderek arttığı günlerde, nefret söylemleriyle mücadeleyi önemli bir insan hakları mücadelesi olarak görüyoruz. Bu nedenle ilgili yargı organlarını kesin olarak verilmiş olan Hakimlik kararına uymaya çağırıyor, hiçbir hak ihlalinin karşılıksız kalmaması için hukuki ve politik mücadelemizi sürdüreceğimizi yeniden belirtiyoruz.”


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam