19/08/2013 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsellere hakareti ifade özgürlüğü sayan savcılık kararına Kaos GL’nin itirazının kabul edilmesinin ardından Yeni Akit gazetesine kamu davası açıldı

Yeni Akit’e Eşcinselleri Aşağılamaktan Kamu Davası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsellere hakareti ifade özgürlüğü sayan savcılık kararına Kaos GL’nin itirazının kabul edilmesinin ardından Yeni Akit gazetesine kamu davası açıldı
Eşcinselliği “sapkın” olarak niteleyen gazete haberini "basın özgürlüğü" kapsamında gören Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, verdiği takipsizlik kararını, mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine kaldırdı ve haberle ilgili dava açtı. Şimdi mahkeme, yargıyı ikiye bölen eşcinselliği sapkınlık mı yoksa cinsel yönelim olarak mı gördüğüne ilişkin bir karar verecek.
 
Yeni Akit gazetesinde 23 Ekim 2012’de yayınlanan bir haberde "Sapık taleplerini demokratik hak kılıfı altında her geçen gün arttıran homoseksüeller şimdi de okullara el attı. Kaos GL (Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği) Derneği bir broşür hazırlayarak okullarda dağıtmaya başladı. Broşürde sapkın eğilimler normal gösterilerek, bu eğilim içinde olan öğrencilere anlayış gösterilmesi isteniyor. Sapkınlıkların normalleştirilmesi hedefleniyor" ifadelerine yer verildi. Bunun üzerine Kaos GL Derneği, haberi yazan muhabir Furkan Altınok hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise haberin basın özgürlüğü kapsamında kaldığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Başsavcılığın, takipsizlik kararına Kaos GL’nin yaptığı itirazı kabul eden mahkeme, Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberle ilgili dava açılması gerektiğine karar verdi.

Kaos GL’nin itirazını değerlendiren mahkeme, 23 Ekim 2012 tarihinde Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberde eşcinsellerin "sapkın" olarak nitelendirilmesinin düşünce özgürlüğü kapsamına girmeyeceğine 1’e karşı 2 oyla karar verdi. 

“Kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşmuştur”
2 üyenin oyuyla alınan kararda "Haberde homoseksüeller denmek suretiyle cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı, bu cinsel tercih ve buna bağlı taleplerinin sapkınlık olarak değerlendirilerek hakaret edildiği anlaşılmaktadır. Kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşmuştur" denildi. Bir üye ise haberi tıpkı savcılık gibi düşünce özgürlüğü kapsamında gördüğü için karara muhalif kaldı. 
 
Mahkemenin takipsizlik kararını kaldırmasının ardından savcılık, dava açmak zorunda kaldı. Savcılığın iddianamesinde herhangi bir değerlendirme yapılmadan mahkeme kararı doğrultusunda dava açıldığının belirtilmesi dikkat çekti. Şimdi Asliye Ceza Mahkemesi, bu sözlerin suç oluşturup oluşturmadığına karar verecek. Karara göre haberi yapanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun "basın yoluyla hakaret" suçunun düzenlendiği 125/2. maddesinden dava açılacak.(Kemal Göktaş/Vatan) 

Etiketler: medya
İstihdam