07/07/2011 | Yazar: Kaos GL

Demokratik Anayasa Hareketi, yaptığı ‘yeni anayasayı halkın yapması için ‘Anayasa Meclisi’ oluşturulmalı’ çağrısını imzaya açtı.

Yeni Anayasa İçin Anayasa Meclisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Demokratik Anayasa Hareketi, yaptığı “yeni anayasayı halkın yapması için “Anayasa Meclisi” oluşturulmalı” çağrısını imzaya açtı.

Anayasa Meclisi için yapılan çağrıda, 12 Haziran seçimlerinin akabinde başta AKP önde gelenleri ve basının önemli bir
kesimi tarafından “halk iradesinin” %95 meclise yansıdığı iddia edilerek bundan hareketle oluşan parlamentonun yeni bir anayasa yapma meşruiyetine sahipolduğu söylemi eleştiriliyor.

Bu söylemle toplumda yanlış ve tehlikeli bir algının oluşmasının amaçlandığını söyleyen çağrı şöyle:
 
Anayasa Mahkemesi Yeni Anayasanın “anayasaya aykırılığı” iddia edecektir!
“Her şeyden önce 12 Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı parlamento, yürürlükteki darbe anayasası ve onun ürünü olan %10 barajı, seçim yasası, siyasi partiler yasası ve diğer antidemokratik yasaların adaletsiz koşullarının ürünüdür. Bu parlamentonun yeni anayasayı yapacağını savunmak, 12 Eylül 1980 darbesinin somutlaşmış gücü olan Milli Güvenlik Konseyi’nin iradesine tabi olmaktan başka bir şey ifade etmeyecektir. Böyle bir irade ile “yeni ve demokratik bir anayasa” yapmak mümkün değildir. Bu yaklaşım, halkı ve demokrasi güçlerini “uyutmaya, oyalamaya” yönelik bir çaba olarak görülmelidir. Böylesi bir yaklaşımda ısrar edenlerin yapacağı şey en fazla 82 darbe Anayasası’na makyaj yapmak olacaktır. Kaldı ki bu durumda kısa bir süre sonra yeni anayasanın “anayasaya aykırılığı” iddiasına dayalı bir anayasa mahkemesince iptal tartışması gündeme oturacaktır.”
 
AKP, Yeni Anayasayı oldubittiye getirmek istiyor!
Başta AKP olmak üzere birçok egemen çevreyi 1982 anayasasının en gerici maddelerine sığınmakla eleştiren Demokratik Anayasa Hareketi, Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesiyle başlayıp, tutuklu milletvekillerinin tahliyelerinin reddiyle devam eden sürece dikkat çekiyor.
 
“Bu konudaki tutum bile tek başına AKP ve destekçilerinin yeni anayasa konusunu nasıl bir oldubittiye getirmek istediklerine yeterli kanıttır. Parlamentonun yeni anayasa yapımıyla ilgili elbette ki üstleneceği önemli roller olacaktır, ayrıca son gelişmeler bunu daha da acil hale getirmiştir.”
 
Yeni Anayasa yapım süreci için gereken düzenlemeler
“Birincisi; Demokratik bir anayasanın yapım sürecini kolaylaştırmak ve toplumun sürece katılımını sağlamak amacıyla acilen yasal düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Yeni Anayasanın yapım süreci boyunca bütün görüş ve önerilerin toplumda özgürce tartışılabilmesi ve sürecin örgütlenebilmesi için yeterli zaman tanınmalıdır. Bu sürecin etkili bir şekilde hayata geçebilmesi için TBMM, başta Terörle Mücadele Yasası, TCK ve Basın yasası olmak üzere, inanç, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki bütün engelleri kaldıracak düzenlemeleri ivedilikle gerçekleştirmelidir.”

Demokratik Anayasa Hareketi, yeni anayasa yapım süreci için ivedilikle gerçekleştirilmesi gereken düzenlemeleri şöyle sıraladı:
1-%10 seçim barajı kaldırılmalı,
2-Ayrımsız siyasi genel af ilan edilmeli ve siyasi davalar düşürülmeli,
3-Koruculuk sistemi başta olmak üzere fiilen devam eden olağanüstü hal uygulamalarına son verilmeli,
4-Askeri ve siyasi operasyonlar durdurulmalı,
5-Seçim ve Siyasi partiler yasası değiştirilmeli,
6-Milletvekilliği YSK’nın hukuksuz kararıyla gasp edilen Sayın Hatip Dicle’nin vekilliği iade edilmeli ve tutuklu vekiller derhal serbest bırakılmalıdır.
 
Gerçekten “yeni” ve “demokratik” bir Anayasa yapabilmek için…

Salt siyasetçilerin onayıyla yapılacak bir anayasanın meşru olmayacağını söyleyen Demokratik Anayasa Hareketi, yaptığı çağrıda, “yüzde 10 barajı ve 1982 darbe anayasasıyla oluşmuş bir meclisin yapacağı “yeni” bir anayasanın ciddi bir meşruiyet sorunu yaratacağı kesindir” dedi.
 
“Gerçekten “yeni” ve “demokratik” bir Anayasa yapabilmek için kurucu iradenin kendisini 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan 82 Anayasası ve kurumları ile hiçbir şekilde bağlı görmemesini gerektirir. Bu meşruiyet sorununu aşmanın en etkin yolu, TBMM’nin çıkaracağı bir yasayla, süresi 2–3 yıllık ve görevi tamamen yeni bir anayasa yapmakla sınırlı,% 50 sini kadınların oluşturduğu, gençlerin, işçilerin, Alevilerin Kürtlerin, Lazların, tüm etnik ve inançsal azınlıkların, meslek örgütlerinin, sendikaların, üniversitelerin, toplumun belli başlı demokrasi dinamiklerinin ve Siyasi partilerin temsilcilerinin içinde yer aldığı, hiçbir baraj sisteminin uygulanmadığı seçimle oluşacak bir “ANAYASA MECLİSİ”nin oluşmasıdır. Bu ANAYASA MECLİSİ’nin toplumun bütün kesimlerinin önerilerini alarak hazırlayıp kabul edeceği “Yeni Anayasa” halkoyuna sunularak yürürlüğe girmelidir.”
DEMOKRATİK ANAYASA HAREKETİ İMZALAMAK İÇİN:

http://demokratikanayasahareketi.net/imza/kampanya1/index.php

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam