09/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Anayasa yazım çalışmaları yarın başlıyor, ilk aşama temel hak ve özgürlüklerle ilgili maddelerin yazımı olacak.

Yeni Anayasa Yazılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa yazım aşamasında öncelikle üzerinde duracakları konunun, temel hak ve özgürlükler olduğunu belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından açıklama yapan Çiçek, hak ve özgürlüklerin ardından "yasama, yürütme, idare ve kamu hizmetleri, yargı, mali, ekonomik ve sosyal hükümler, başlangıç, genel hükümler ve temel ilkeler, diğer hükümler ve geçici hükümlerin geleceğini" söyledi.
 
Komisyon yarın 11:00’de toplanarak yazım çalışmasına başlayacak.
 
Anayasayı komisyon yazacak
Uzlaşma Komisyonu’na gönderilen metinlerin, başka kaynakların ve dünya uygulamalarının dikkate alınarak bir çalışma yapılacağını, taslak metin hazırlanacağını belirten Çiçek, toplantıların, her partiden en az bir kişinin katılımıyla yapılabileceğini açıkladı.
 
Çiçek, en az üç toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan siyasi partinin, komisyondan çekilmiş sayılacağını vurgulayarak, komisyonun, bütün partilerin mutabakatıyla karar alacağını belirtti. Karar alınamayan konular, daha sonra komisyonda yeniden ele alınacak.
 
Anayasa yazımını da komisyon yapacak.
 
Madde sayısını içerik belirleyecek
"Anayasayı bu yılın sonunda halkımızın önüne koymayı hedefledik. Birinci açıkladığımız takvimde de var. Ne kadar madde olacağı çalışmaların sonunda ortaya çıkar. Bu çerçevenin içeriği kaç maddeye sığarsa o kadar olacak. Mühim olan, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak, beklentilerine cevap veren ve çağın gereklerine uygun olan bir anayasayı yapmak."
 
Toplantıda alınan diğer kararlar özetle şöyle:
* Komisyon toplantılarına partilerin danışmanları katılabilecek. Partilerin ihtiyaç duyması halinde teknik heyet üyesi uzmanlar da katılacak. Ayrıca Meclis’in görevlendirdiği iki uzman da toplantılarda yer alacak.
* Meclis Başkanı’nın katılmadığı toplantılarda dönüşümlü başkanlık sistemi uygulanacak. Sırasıyla AKP, CHP, MHP ve BDP üyelerinden biri toplantıya başkanlık edecek.
* Komisyon Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri, 10.00-18.00 saatleri arası toplanacak.
* Metin ortaya çıktıktan sonra yazım dili ve terminoloji birliğinin sağlanması açısından uzmanlara incelettirilebilir.
* Toplantı yeter sayısı dört siyasi partinin en az birer temsilcisinin katılımıyla sağlanır. En çok üç toplantıya mazeretsiz katılmayan siyasi parti komisyondan çekilmiş sayılır.
* Komisyon, komisyonu oluşturan bütün siyasi partilerin mutabakatıyla karar alır. Karar alınamayan konular, komisyonun uygun göreceği zamanda yeniden değerlendirilir. 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam