30/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Cinsel yönelim tartışması nedeniyle tıkanan anayasa yazım sürecinde AKP’nin maddeyi ‘atlama’da ısrar etmesi durumunda CHP, kamuoyuna açıklama yapılması koşulunu isteyecek.

Yeni Anayasa Yazımında CHP ve AKP Taktikleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cinsel yönelim tartışması nedeniyle tıkanan anayasa yazım sürecinde AKP’nin maddeyi “atlama”da ısrar etmesi durumunda CHP, kamuoyuna açıklama yapılması koşulunu isteyecek.
 
Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın haberine göre yeni anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünde eşcinselleri de kapsayacak “cinsel yönelim” kavramında kilitlenmesi, iktidar ile muhalefet partileri arasında “taktik savaşı”na yol açtı. AKP’nin, cinsel yönelim nedeniyle masadan kalkması durumunda “neden kalktığınızı halka açıklarsınız” kozuyla sıkıştırmaya çalıştığı CHP, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2002 yılında “eşcinsellerin de hakkının savunulması” yönündeki açıklamasını anımsatacak, AKP bunda da ikna olmazsa, “Maddenin neden atlandığını kamuoyuna açıklayın” diyecek.
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak.
 
Toplantıda 2 haftadır CHP ve BDP’nin “temel hak ve özgürlükler” bölümünün “eşitlik” kavramının tanımlandığı başlığı içinde “cinsel yönelim” hakkının da konulması yönündeki talebine direnen AKP, bu başlığın “atlanması” önerisiyle masaya geliyor. CHP ise “eşitlik” kavramının anayasanın en önemli bölümünü oluşturacağına dikkat çekerek sorunun şimdiden çözümlenmesi gerektiğini savunuyor. CHP ve BDP, cinsel yönelim hakkının, gerekçeye yazılmasına da onay vermesine karşın, AKP buna da karşı çıkıyor.
 
Erdoğan daha önce savundu!
CHP kanadı ise kendi arasında bir değerlendirme yaparak bugünkü toplantıyla ilgili tavrını netleştirdi. CHP, hem AKP’nin “başkanlık sistemi” önerisini getirme olasılığına karşı hem de AKP’nin “Özgürlükleri savunan bir parti olmadığını” göstermek amacıyla “cinsel yönelim” ifadesi nedeniyle masadan kalkan taraf olmayacak.
 
CHP ayrıca Erdoğan’ın 2002 yılında katıldığı bir televizyon programında eşcinsellere ayrımcılık yapıldığı ve onların da haklarının korunması gerektiğini söylediğini anımsatarak “Bugünkü tavrınız samimiyetsizliğinizin göstergesidir. Bizim açımızdan bu samimiyetsizliğinizi kamuoyuna anlatma hakkı doğmuştur” diyor.
 
Ancak AKP’nin ikna olmaması ve maddenin atlanmasını istemesi durumunda CHP bunu “açıklama yapma” koşuluyla kabul edecek. CHP, “Tamam maddeyi atlayalım. Ama niye atlandığı konusunda kamuoyuna bir açıklama yapın. Eğer yapmazsanız, herkes kendi açıklamasını kendi yapar, niye atlandığını anlatır” diyecek.
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam