13/09/2010 | Yazar: Kaos GL

Anayasa değişikliği referandumda yüzde 58'le kabul edildi.

Yeni Bir Anayasa Platformu Oluşturulsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Anayasa değişikliği referandumda yüzde 58'le kabul edildi. Yeni anayasa isteyenlerin kazandığını belirten BDP, "Beklentimiz zaman geçirmeden yeni bir anayasa platformunun oluşturulması" dedi.
Referandum sonuçlarını değerlendireceklerini ve yeni bir anayasa için nasıl bir yol izleyeceklerini konuşmaya başlayacaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, 2011 milletvekili seçimleri sonrasını hedef gösterdi.
 
Anayasa Paketi Referandumda Yüzde 58'le Kabul Edildi
Anayasa değişikliği referandumunda oyların yüzde 58'i Evet, yüzde 42'si Hayır. Katılım oranıysa yüzde 77.
Anayasa değişikliği için 12 Eylül’de gerçekleştirilen referandumda evet oyları yüzde 50'yi geçti; böylece değişiklik kabul edilmiş oldu.
 
18 İl "Hayır" dedi
Referandum sonuçlarına göre 18 il "Hayır" dedi. İlk sırada yüzde 81 oy oranıyla CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli geliyor. Türkiye genelinde özellikle Ege ve Marmara kıyılarındaki illerinin yanı sıra sandıktan "Hayır" çıkaran iller şöyle;
Adana, Antalya, Aydın,  Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, İzmir, Kırklareli, Manisa, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Tunceli ve Uşak.
 
Referanduma Katılım Hakkari'de Yüzde 7, Diyarbakır'da Yüzde 35
BDP'nin boykotu oy potansiyelinin güçlü olduğu illerde başarılı oldu. Batman, Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır'da katılım yüzde 40'ın altında kaldı.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) referandumu boykot kampanyası, partinin güçlü olduğu illerde sonuç verdi.
Hakkari'de katılım yüzde 7'de kaldı. Diyarbakır'daysa yüzde 35 oldu.
 
Başbakan Erdoğan, Yeni Bir Anayasa İçin Uzlaşma Çağrısında Bulundu
Başbakan incittiklerinden özür diledi, hakaret edenlere hakkını helal etti, yeni bir anayasa için uzlaşma çağrısında bulundu. Yeni anayasa 2011 seçimlerinden sonra gündemde. Erdoğan "vesayet rejimi tarihe kavuştu" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan anayasa paketinin referandumda yüzde 58'le kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada "'Evet' diyenlerin iradesi de 'hayır' diyenlerin iradesi de, sandığa gitmeyenlerin tercihi de saygıdeğerdir" dedi.
Referandum sonuçlarını değerlendireceklerini ve yeni bir anayasa için nasıl bir yol izleyeceklerini de konuşmaya başlayacaklarını söyleyen Erdoğan 2011 milletvekili seçimleri sonrasını hedef gösterdi.
"Ama biz Anayasa yapacağız iddiasında değiliz. Olmayacağız. Fakat çalışmamızı biz hazırlayıp yaparız, 2011 seçimlerinden hemen sonra bunu Meclis başkanımız kim olacaksa onu paylaşırız."
Paketin kabul edilmesinin halkın hak ve özgürlüklerin genişlemesinden yana tavır aldığını gösterdiğini belirten Erdoğan "artık üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü. Evet artık milli irade egemen olsun. Evet artık vesayetçi anlayışlar son bulsun. Milletimizin bu güçlü mesajını herkes almak zorundadır" dedi.
Erdoğan propaganda döneminde pakete hayır diyenlerin darbe yanlısı olduğunu iddia etmişti.
 
BDP: Yeni Anayasa İsteyenler Kazandı
Parti eşbaşkanı Demirtaş boykot çağrılarının karşılık bulduğunu belirtti ve "Beklentimiz zaman geçirmeden yeni bir anayasa platformunun oluşturulması" dedi.
Referandumu boykot eden Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) eşbaşkanı Selahattin Demirtaş sonuçların belli olmasının ardından yaptığı açıklamada "Boykot Kürt halkı için tarihi bir zaferdir. Evet ve 'hayır'cıların işi bitmiştir ama boykotçuların işi bitmemiştir" dedi.

Gece yarısına doğru Diyarbakır il binasında bir açıklama yapan Demirtaş, boykot çağrısının etkili olduğunu ve bunun bugüne kadar görmezden gelinenlerin, Türkiye'de kardeşçe, eşitçe yaşamak isteyenlerin ortak tavrı olduğunu söyledi.

"Türkiye'de yeni bir anayasa isteyenler referandumun sonucunda kazanmışlardır. Bu saatten sonra bizim beklentimiz çok zaman geçirmeden artık, bir anayasa platformunun oluşturulmasıdır. Siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yeni bir anayasanın oluşturulması gereklilik haline gelmiştir. Çıkan sonuçtan özerklik isteyenler, anadilde eğitim isteyenlerin talebi doğru okunmalıdır."

Boykot, tavrının demokratik özerklik ve anadilde eğitimi isteyenlerin ortak tavrı olduğunu ifade eden Eşbaşkan Gültan Kışianak da "Bu taleplerin arkasında büyük ve güçlü bir halk desteği var. Artık bunu herkes görmelidir. Boykot tavrımız umarız ki diyalog ve müzakereye vesile olur" dedi.


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam