13/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Yeni keşfedilen bir gen, özellikle translar için acılı estetik ameliyatların birçoğunun tarihe karışmasını vaat ediyor.

Yeni Bir Cinsiyet Geni Keşfedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni keşfedilen bir gen, özellikle translar için acılı estetik ameliyatların birçoğunun tarihe karışmasını vaat ediyor.

Londra’da yer alan, Ulusal Medikal Araştırmalar Enstitüsü (National Institute for Medical Research) araştırmacıları, kadınlarda sakal bıyık ya da testisler gibi erkek karakterlerinin gelişmesini bloke eden bir gen bulduklarını duyurdular.
 
Erişkin fareler üzerinden yapılan çalışmalarda, FOXL2 isimli genin etkinliği kapatıldığında, yumurtalıkların testislere dönüştüğü ve erkekler kadar testosteron hormonunun salgılanmaya başlandığı belirlendi.

Bu güne kadar cinsel karakterlerin sadece X ve Y kromozomları tarafından kontrol edildiği düşünülmekte idi. Erkekler XY kromozomlarını taşırken kadınlar XX kromozomu taşımaktadır. Bu çalışma, cinsiyetin doğuştan geldiği ve embriyonun erkek geni taşımadığı sürece kadın olduğu kabulünü sarsmakta.
 
Çalışma, Cell adlı bilimsel yayında 12 Aralıkta yayınlandı. Araştırmacılardan Robin Lovell-Badge yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugüne kadar, sahip olduğumuz eşey organları doğrultusunda cinsiyetimizin doğuştan geldiğine inanır olduk. Oysa bu çalışma gösteriyor ki, sadece bir genin, FOXL2 adlı genin aktivasyonuna bağlı olarak, yumurtalıklarda bulunan hücrelerin testislerde bulunan hücrelere dönüştüğünü keşfettik. Eğer bu genleri, yetişkin insanlarda da değiştirecek olur isek, cinsiyet değişim ameliyatları tarih olacaktır. Ve bu yol, ameliyatlara nazaran daha doğal bir uygulamadır. Lovell-Badge geçtiğimiz Temmuz ayında yeni bir klonlama yönteminin keşfini açıklamıştı.
 
Almanya’daki Köln Üniversitesinden Profesör Mathias Treier sadece dişi farelerin yumurtlamayı kesmelerini beklediklerini ancak bu sonucun “sarsıcı” olduğunu söyledi. Farelerin dış görünüşünde deney süresince bir değişim olmasa da, genin kapatılmasından sadece 48 saat sonra yumurtalıkların testise dönüşmeye başladığını açıkladı.
 
Testise dönüşen yumurtalıklar sperm üretmeseler de, testosteron seviyesindeki artış, aynı işlemi insanlarda yapmanın, sakal-bıyık çıkmasına, ses tonunun değişmesine ve kas ağırlığında artışa neden olacağı öngörülüyor. İnsanlar üzerinde yapılacak çalışmalar uzun yıllar alması bekleniyor.
Lovell-Badge çalışmaların şu anda bu genin tersini, yani erkek hücreleri dişi hücrelere çevirecek genlere çevrildiğini açıkladı. Yapılan keşif sadece cinsiyet değişim ameliyatları için değil aynı zamanda kadınların menopoz dönemi içinde yeni uygulamaların kapısını açıyor.
 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam