05/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Yeni Demokrat Kadın (YDK) İstanbul’da gerçekleştirdiği kurultayında ‘cinsel kimlik ve yönelim’ atölyesi düzenledi

Yeni Demokrat Kadın ile LGBT Hareketi Heteroseksizme Karşı Müttefiktir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeni Demokrat Kadın (YDK) “Politikada derinleşiyor, örgütlenerek yürüyoruz” şiarıyla İstanbul’da, 2-3 Şubat’ta düzenlediği kurultayı tamamladı.
 
İstanbul Bakırköy’de, Hava-İş Sendikası’nda “Politikada derinleşiyor, örgütlenerek yürüyoruz” şiarıyla düzenlenen YDK kurultayında “toplumsal cinsiyet” ile “cinsel kimlik ve yönelim” atölyeleri yapıldı.
Toplumsal cinsiyet atölyesi: Ataerkil sistemin baş aktörü aile
 
Toplumsal cinsiyet atölyesinde toplumsal cinsiyetin şekillenmesin başat rol oynayan ve ataerkil sistemin baş aktörü olan aile konusu ele alındı. YDK üyesi kadınlar toplumsal cinsiyet atölyesinde, toplumsal cinsiyet rollerini benimseme ve bununla mücadele etme noktasında deneyimlerini ve mücadele ederken belirli kaçış noktalarını tartıştılar.
 
“LGBT hareketi ile YDK, heteroseksizme karşı müttefiktir”
 
Yeni Demokrat Kadın (YDK) Kurultayında “Cinsel Kimlik ve Yönelim” atölyesi de düzenlendi.
 
Heteroseksüelliğin “sıradan” ve “doğal” bir cinsel kimlik olmasına rağmen, heteroseksüellik dışındaki tüm cinsel kimlik ve yönelimlerin yok sayıldığı, baskı altına alındığı ve toplumsal nefret uygulamalarına maruz kaldığı tartışmalarıyla başlayan bölümde, bu cinsel dayatmanın heteroseksist bir toplum yapısını oluşturduğu vurgulandı.
 
LGBT’lere yönelik baskılara neden olan heteroseksist yapının yol açtığı homo-trans-bifobi üzerine çeşitli tartışmalar yapılan bölümde, heteroseksist yapıya karşı mücadele etmek yerine kadınların da homo-trans-bifobik anlayışlar içerisine girdikleri konuşuldu.
“Konuya olan yabancılığımız, önyargılarımız, heteroseksizmin hücrelerimize sinmişliği açığa çıktı”
 
Atölyedeki tartışmalardan “konuya olan yabancılığımız, önyargılarımız, heteroseksizmin hücrelerimize sinmişliği açığa çıktı” sonucuna varıldı.
 
Yeni Demokrat Kadın’ın LGBT’ler ve LGBT hareketle ilişkilenme zemininin tartışıldığı atölyede şunlar konuşuldu:
“Bileşenleri kadınlardan oluşan ve demokratik bir kitle örgütü olan YDK’nın, kendini konumlandırdığı nokta itibariyle LGBT hareketi tümden kucaklama gibi bir iddiası yoktur. Ancak kadın meselesinin özünde bir toplumsal cinsiyet sorunu olması itibariyle LGBT hareketle belli paralellikler taşır. Bununla birlikte lezbiyenler ve trans kadınlar, bizim de örgütlenme çalışması yürütmek istediğimiz kitlenin bir kesimidir.”
 
“YDK heteroseksizmin, cinsiyetçiliğin, her türlü ayrımcılığın karşısında yer alır. Bu durum LGBT hareket ile YDK’yı müttefik kılar. Biz bu ittifakı hem karşı duruş geliştirdiğimiz meselenin ortaklaşması hem de kendi içimizdeki ataerkiyle hesaplaşma iradesi taşımamız nedeniyle önemsiyoruz.” (Özgür Gelecek)

Etiketler: kadın
İstihdam