10/02/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Gündeme dair paylaşım yapan blog yazarları ve sosyal medya kullanıcılarını lisans almaya zorlayan Çin’de, LGBTİ+ aktivizminin olumsuz etkileneceği düşünülüyor.

Yeni internet kuralları Çin'de LGBTİ+’lar için sansür anlamına mı geliyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 17 Mayıs 2013 Çin, Hunan

Çin’in internet kullanımına yönelik getirdiği yeni kurallar ülkedeki LGBTİ+’ları endişelendiriyor.

South China Morning Post’a konuyu değerlendiren Qin Chen, “Çin'de LGBT toplulukları, ifade özgürlüğünün son kırıntılarının da yeni internet kurallarıyla ortadan kalkacağını ileri sürüyor” diyor.

Yeni internet kuralları, siyaset ya da gündemle ilgili paylaşım yapan blog yazarları ve sosyal medya kullanıcılarını resmi lisans almaya zorluyor.

Medyada LGBTİ+ görünürlüğü için mücadele eden Çin Gökkuşağı Medya Ödülleri'nden Yang Yi, yeni kurallara göre internette LGBTİ+ aktivizmi yapmanın da lisans gerektirip gerektirmediği konusunda kafaların karışık olduğunu söylüyor: “Yeni kuralların ne getireceği konusunda kafamız karıştı ve endişeliyiz. Akran zorbalığı, çalışma hayatındaki ayrımcılık ve “onarım terapisi”ne ilişkin kişisel hikayeleri paylaşmak lisans almamızı gerektirecek mi? İnsanları yasa koyuculara ulaşmaya ve eşit evliliği yasallaştıran teklifler sunmaya teşvik etmek siyasi yorum olarak kabul edilir mi?”

İnternetin alternatifi yok

Chen’e konuşan Yang Yi LGBTİ+’lar için çevrimiçi aktivizmin önemine dikkat çekiyor ve yeni kuralların LGBTİ+ aktivizmini kapsaması durumunda ciddi hak ihlallerine yol açacağını belirtiyor: “Topluluğumuz için, sosyal yardıma ulaşmanın en iyi yolu bu çevrimiçi platformlardır. Bunu kaybedersek, örgütlenme ve topluluk için savunma yapma yeteneğimizi kaybederiz. Bunun alternatifi yok.”



Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam