04/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Yeni Medya Çalışmaları 2. Ulusal Kongresi’nin yeni medya okuryazarlığına dikkat çeken sonuç bildirgesi yayınlandı.

Yeni Medya Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeni Medya Çalışmaları 2. Ulusal Kongresi’nin yeni medya okuryazarlığına dikkat çeken sonuç bildirgesi yayınlandı.
 
Yeni Medya Çalışmaları 2. Ulusal Kongresi 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da toplandı. Türkiye’de ulusal ve hakemli olmasıyla bir ilk olma özelliği taşıyan Yeni Medya Çalışmaları Kongresi’nin ikincisi bu yıl, Alternatif Bilişim Derneği ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlendi.
 
İki gün boyunca süren bildiri sunumları ve atölyelerin ardından Kongre’nin sonuç bildirgesi okundu. “Yeni medya okuryazarlığı”nın önemine dikkat çekilen bildirgede, “Yeni medya okuryazarlığı teknik ya da salt pedagojik bir mesele değildir. Daha ziyade aktif ve katılımcı yurttaşlık, demokratik ve çoğulcu bir toplumsal ve siyasal düzen ile önyargılar ve nefretten arındırılmış bir iletişim zemininin kurulmasını hedefleyen politik bir duruştur” denildi.
 
Sansürden uzak özgür bir iletişim…
 
Bildirgede yeni medya okuryazarlığının baskı, sansür, denetim ve gözetim mekanizmalarından uzak, özgür bir iletişim ortamının oluşturulması ve sürdürülmesinde temel bir rol oynadığı belirtildi.
 
Bildirgeye göre; yeni medya okuryazarlığı makro ve mikro politikalarla hayata geçirilebilir ve yurttaşların başta gündelik hayatları olmak üzere siyasi kararlar hakkında söz sahibi olmasına katkıda bulunur. Alternatif iletişim kurma biçimlerini ve mekanlarını yaratan ve özgür yazılım uygulamalarını teşvik ederek bireyleri özgürleştiren pratiklerden oluşur. Kendin yap ve hack kültürünün de bu temelde geliştirilmesi önemlidir. Bağlamsal olarak, denetleyici politikalara karşı tutumlarda ortaklaşacı bir düzenlemeyi içerir.
 
“Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına duyarlı zihniyet dönüşümü”
 
Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ise bildirgede şöyle yer aldı:
 
“Teknolojinin kendi başına politik bir akla sahip olmadığı, politik çıkarların hegemonik bir mücadele alanı olduğu bilgisinden hareketle yeni medya okuryazarlığı, her türlü bilgi uçurumuyla mücadele etmenin bir politik aracı olarak konumlanır. Kuşaklararası, bölgeler arası, kültürlerarası, kimlikler, topluluklar ve sınıflararası olduğu kadar toplumsal cinsiyete dayalı sayısal uçurumla da mücadele etmenin bir politik aracı olmalıdır.
 
“Yeni medya okuryazarlığı toplumsal cinsiyet ayrımcılığına duyarlı bir zihniyet dönüşümünü içerir. Cinsiyete dayalı sayısal uçurumla mücadele etmek aynı zamanda toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele için de bir politik yöntem olarak kullanılabilir.” 

Etiketler: medya
İstihdam