16/04/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

İzmirli öğretmenler, LGBTİ+’ların eğitim alanında karşılaştığı ayrımcılıkları konuşmak üzere bir araya geldi.

“Yeni nesil öğrenciler kendini tanıyor, öğretmenler alışacak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmirli öğretmenler, LGBTİ+’ların eğitim alanında karşılaştığı ayrımcılıkları konuşmak üzere bir araya geldi.

Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu ve Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube LGBTİ+ Komisyonu, 13 Nisan Cumartesi günü LGBTİ+’ların eğitim alanında karşılaştıkları ayrımcılıkları konuşmak için açık forum düzenledi. Foruma; rehber öğretmenler ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri katıldı.

“Yeni nesil öğrenciler kendini tanıyor, öğretmenler alışacak”

Forumun ilk konusu, ortaokul ve lise öğrencilerinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini geçmişe oranla daha açık bir şekilde yaşamaları ve beyan etmeleri oldu. Katılımcı öğretmenlerden bir tanesi öğrencilerin açılma süreçleriyle birlikte veli ve eğitimci temasının önemini şu deneyimini paylaşarak anlattı:

“Öğrencilerimiz artık kendilerini daha net tanımlıyor. ‘Ben biseksüelim’ diyen öğrencinin velisi geliyor, görüyorum karşımda titriyor veli bilmediği için. Bizim de bu noktada geride kalmamamız, öğrencilerimizi desteklememiz gerekiyor. Öğrenciler çevrelerine olduğu kadar ailelerine de kolayca açılıyor artık. Burada bizim bilerek temas etmemiz önemli.”

“Vakaya özel değil, tümden ayrımcılık karşıtı çalışmalar”

Önleyici hizmetin ve tümden ayrımrıcılık karşıtı bir eğitim politikası belirlemenin önemi forumun ikinci konusu oldu. Öğretmenler, LGBTİ+ öğrencilerle ilgili acil durumlarda vaka çalışmasının önemli olduğunu ancak sınıfta LGBTİ+ olsun ya da olmasın ayrımcılık karşıtı eğitimin süreklileşmesi gerektiği konuşuldu.

Katılımcı öğretmenler ve öğretmen adayları, sınıfta çocukların katılabileceği ayrımcılık karşıtı oyunları, müfredat incelemesi ve toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirmeyen anlatının önemini tartıştı.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam