28/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Yeni Şafak’ın bilimsel makaleyi yazan 11 hekimi bu ameliyatlardan sorumlu tutması gerçeklerle bağdaşmıyor.

Yeni Şafak’ın “Durdurun bu hekimleri” diye suçlu ilan edip hedef göstermesi sorumsuzluk Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Yeni Şafak’ın hekimleri hedef göstermesini yazdı. Yeni Şafak’ın isim ve fotoğraflarıyla “Durdurun bu hekimleri” diye suçlu ilan edip hedef göstermesinin sorumsuzluk olduğunu belirten Bildirici’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

Yeni Şafak, 12 Ağustos’ta yayımladıkları “Biri bu doktorları durdursun: 15-16 yaşlarındaki çocukların cinsiyetini değiştiriyorlar” haberine yönelik “11 doktoru hedef gösterdikleri” eleştirilerini reddediyor. Hatta internet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, haberlerinden dolayı kıvanç duyuyor, övünüyor:

Yeni Şafak olarak geçtiğimiz günlerde bir haber yaptık, mühim bir meseleyi tartışmaya açtık. Türkiye’de 18 yaşından küçük ve henüz ergenlik çağındaki çocukların cinsiyetlerinin değiştirildiğini ve bu operasyonların da İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde görev yapan akademisyenlerin de olduğu 11 doktorun ‘onayıyla’ yapıldığını kamuoyuna duyurduk. Kuruldaki doktorların da isimleri ve fotoğrafları haberimizde yer aldı.”

Çelik, böyle başlayan “Bakın ses nereden geldi” başlıklı yazısının ilerleyen bölümlerinde fakültenin dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’in açıklamasını da özetle şöyle değerlendiriyor:

“Tükek, ‘Yayında ifade edilen şeyler bize dışarıda yapılıp gelenler. Merdiven altında aileler götürüyor, çocuklarını ameliyat ettiriyorlar’ diyerek kurulu savunmuştu. Bu bir itiraf. Türkiye’de bir yerlerde çocukların cinsiyetleri değiştiriliyor demek ki. Artık herkes öğrendi ki cinsiyet değiştirme süreçleri ülkemizde merdiven altı sektöre dönüşmüş durumda.”

Ardından da “merdiven altı diye tabir edilen cinsiyet değiştirme merkezlerinde sürecin nasıl işletildiğinin” soruşturulması gerektiğini vurgulayarak yazısını noktalıyordu.

İki kısa alıntıdan görüleceği gibi, Çelik, Yeni Şafak’ın haberinde 11 doktoru çocukların cinsiyetlerini suç olacak nitelikte operasyonlarla değiştirmekle suçladıklarını kabul ediyor ama yazının sonunda ise bu operasyonların asıl olarak başka merkezlerde yapıldığını kabul ederek araştırılmasını istiyor! Bu bir çelişki.

Kaldı ki, Yeni Şafak’ın haberine konu olan “Cinsiyet Hoşnutsuzluğu Olan Ergenlere Endokrinolojik Yaklaşım: Türkiye'de Üçüncü Basamak Bir Merkezde Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Deneyimi” başlıklı bilimsel makalede, tartışılan konuyla ilgili olarak iki ayrı bölümde şu bilgi veriliyordu:

“İki kişiye (S1, S2) kendilerinin ve ailelerinin inisiyatifiyle başka bir merkezde bizim yönlendirmemiz olmadan mastektomi ameliyatı uygulandı. Beş birey (S1-S5) başka bir merkezde bizim yönlendirmemiz olmadan ses ve yüz feminizasyonu ameliyatı ve bu bireylerden biri başka bir merkezde bizim inisiyatifimiz olmadan meme büyütme ameliyatı oldu. (6. Sayfa)

Cinsiyet değiştirme ameliyatlarının prosedürleri çok disiplinli konseylerde bireylerin 18 yaşından sonra yetişkin departmanına transferi gerçekleştikten sonra uluslararası standartlara göre konuşuldu. Araştırma grubumuzdaki 18 yaşında küçük bazı kişiler plastik cerrahi müdahaleler geçirdi (bizim yönlendirmemiz olmadan) ve sonrasında genellikle memnuniyet rapor ettiler. (8.Sayfa)”

Kısacası, makalede de -Prof. Dr. Tükek'in de vurguladığı gibi- cinsiyet değiştirme ameliyatlarının İstanbul Üniversitesi, Çocuk Hastalıkları, Çocuk Endokrin Bilim Dalı’nda yapıldığı yazılmıyor. Yeni Şafak’ın bilimsel makaleyi yazan 11 hekimi bu ameliyatlardan sorumlu tutması gerçeklerle bağdaşmıyor. İsim ve fotoğraflarıyla “Durdurun bu hekimleri” diye suçlu ilan edip hedef göstermesi de sorumsuzluk.

Ersin Çelik'in yayımlanan makalede sonradan değişiklik yapıldığı “iddiası" ise ayrı bir yazı konusu...


Etiketler: medya, nefret suçları
İstihdam