04/11/2021 | Yazar: Belgin Günay

Yeni Zelanda'nın 2023 nüfus sayımında ilk kez cinsel yönelim, cinsel kimlik ve cinsiyet çeşitliliği verileri de toplanacak.

Yeni Zelanda nüfus sayımında bir ilki gerçekleştiriyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Yeni Zelanda’da LGBTİ+ topluluğu

Belgin Günay,  Katie Harris’in yazısını KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

2023 nüfus sayımında, Yeni Zelanda tarihinde ilk kez cinsel yönelim, cinsel kimlik ve cinsiyet özelliklerinin çeşitliliği (interseks) hakkında veri toplanacak.

Stats NZ (Yeni Zelanda İstatistik Kurumu) nüfus sayımındaki diğer yeni sorular arasında hareketlilik sınırlamaları / sakatlık hakkında da ek bilgiler alınacağını açıkladı.

Toplumsal ve nüfusa ilişkin gelecek projeksiyonları genel müdürü Jason Attewell, nüfus sayımının herkesi kapsadığını ve Yeni Zelanda'da farklı cinsiyet ve cinsel kimliklere sahip insanların yaşamı nasıl deneyimlediğinin ayrıntılı bir resmini sunacağını söyledi.

Attewell, verilerin ayrıca LGBTİ+ topluluğu için daha iyi karar verme ve hizmetlerin sağlanması konusunda bilgi vereceğini söyledi.

Yönetici, "Diğer hanehalkı anketlerimizde zaten cinsel kimlik ve cinsiyet çeşitliliği bilgilerini topluyoruz ve bu iyi gidiyor. Herkesin nüfus sayımında kendini görebilmesi ve katılabilmesi önemlidir." dedi.

Stats NZ, nüfus sayımında cinsiyet çeşitliliği ve cinsel kimlik hakkında bilgi toplamanın, üretilen verilerin hane anketlerinde toplanan veriler için mümkün olabileceğinden daha ayrıntılı coğrafi dökümlere izin vereceğini söyledi.

Attewell, "Bu heyecan verici çünkü ilk kez interseks topluluğu ve Yeni Zelanda'da kaç kişinin bu topluluğun bir parçası olduğu hakkında veriye sahip olacağız." dedi.

Stats NZ, cinsel yönelim (örneğin, heteroseksüel, gey veya lezbiyen) ve cinsiyet özelliklerinin çeşitliğiyle ilgili soruların yalnızca 15 yaş ve üstü kişilere sorulacağını söyledi.

Ancak verilerin yeterli kalitede olmaması durumunda Stats NZ'nin bunu yayınlayamayacağı kaydedildi.

İstatistikçi ve nüfus sayımından sorumlu genel müdür yardımcısı Simon Mason, insanların her soru için veri sağlamak istiyorlarsa yapabilecekleri en önemli şeyin tüm nüfus sayımı formlarını doldurmak olduğunu söyledi.

Mason, "Ne kadar çok cevap toplarsak, verilerin kalitesi o kadar iyi ve o kadar faydalı ve kullanılabilir olacak. Sayımı erişilebilir ve herkesin tamamlaması kolay hale getirmekte önemli bir rolümüz olduğunu biliyoruz ve bunu yapmak için çok çalışıyoruz." dedi.

Çevirenin notu: İlk kez bir ülkede resmi nüfus sayımında o ülke içerisinde kaç interseks bireyin yaşadığı net olarak tespit edilecek. Veri eksikliği interseks hak mücadelesindeki en önemli sorunlardan birisi ve bu bakımdan Yeni Zelanda'daki bu karar önemli bir gelişme.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam