09/02/2011 | Yazar: Mehmet Efe Fırat

Pınar Selek'in avukatı olan babası Alp Selek, “hukuk dışı uygulamalara karşı, hâlâ hukuku savunan mahkeme üyelerinin direnebildiğini ve hukuku hayata geçirebildiğini b

Yerel Mahkeme Pınar Selek Hakkındaki Beraat Kararında Direndi  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pınar Selek'in avukatı olan babası Alp Selek, “hukuk dışı uygulamalara karşı, hâlâ hukuku savunan mahkeme üyelerinin direnebildiğini ve hukuku hayata geçirebildiğini bugün gördük'' dedi.

M. Efe Fırat ve Ayşen Özagar davayı izlediler ve kaosgl.org için yazdılar

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan ve bu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onaylanan Sosyolog Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 5 sanığın 3. kez yargılaması yapıldı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Pınar Selek hakkındaki beraat kararında direndi.

Hâlâ Tanığız Platformunun daveti üzerine Pınar Selek’i desteklemek için saat 9.00'da İstanbul Beşiktaş Adliyesi önünde  Avrupalı parlamenterler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yurtdışı destek komiteleri ve yabancı gözlemci avukatlar mahkeme öncesi bir basın açıklaması yaptılar. Aydınların, adalet takipçilerinin ve Pınar Selek’i desteklemek ve masumiyetine tanıklık etmek isteyen yüzlerce kişi saat 09.00’da Beşiktaş adliyesinin önündeydi. Yaklaşık bir saat süren basın açıklamasında katılımcılar Pınar Selek’e tanıklıklarını ve desteklerini sürdüreceklerini duyurdular. Davanın “nasıl bir Türkiye?” sorusuna cevap vereceği üzerinde duruldu.

Almanya Pen Uluslararası Yazarlar Birliği, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Sol Parti (Die Linke), Fransa Pınar Selek Destek komitesi, Sınır Tanımayan Araştırmacılar, Uluslararası Af Örgütü, İtalya Pınar Selek Destek Komitesi, İsveç Pen Uluslararası Yazarlar Birliği, İnsan Hakları İzleme Örgütü, AB Türkiye Delegasyonu, AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi ve Uluslararası Lezbiyen ve Gey İnsan Hakları Komisyonu katılımcıları aracılığıyla basın açıklamasına katılıp Pınar Selek’e desteklerini sundular.

Basın açıklaması Pınar Selek’in resminin bulunduğu, “Hep tanığız hâlâ adalet bekliyoruz!” yazılı dövizler taşıyan kalabalık tarafından dinlendi. Duruşma saati yaklaştıkça, “tanıklık çağrısı” üzerine gelen kalabalık da çoğaldı. Pınar Selek’i desteklemek için gelen bir çok akademisyen, sanatçı, yazar, gazeteci ve aktivist yurtdışından gelen destekçi ve katılımcılarla omuz omuza duruşma saatini beklemeye koyuldu. Yazarlardan Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Aslı Erol; sinema sanatçısı Lale Mansur, Mustafa Alabora, DİSK başkanı Süleyman Çelebi, Gençay Gürsoy, Şanar Yurdatapan, Osman Kavala, gazetecilerden Oral Çalışlar, Koray Çalışkan, Hidayet Şefkatli Tuksal, Yıldırım Türker, Karin Karakaşlı, BDP milletvekili Akın Birdal, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Hrant Dinkin eşi Rakel Dink, akademisyenlerden Ahmet İnsel, Ferhat Kentel, Cengiz Aktar, Maya Arakon katılımcılar arasındaydı…
 
Duruşma, sessiz kalabalığın adliye önündeki bekleyiş sürerken başladı. Gözlemcilerin katılımıyla duruşma salonu hınca hınç doldu. Yurtdışından ve Türkiye’den destekçilerin alındığı mahkeme salonu çok kalabalıktı. İsimleri okunan beş sanıktan Almanya’da olan Pınar Selek ile diğer sanıklar Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk, Maşallah Yağan ve Kadriye Fikret Sevgi katılmadı. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Maşallah Yağan’ın başka bir suçtan Kocaeli 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde tutuklu olduğunu belirterek diğer sanıklara davetiyenin ulaşmadığını söyledi. Pınar Selek’e tebligatın ise kapısına yapıştırılarak yapıldığını belirten Mahkeme Başkanı ilk olarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 10 Mart 2009 tarih ve 2008/16895 esas ve 2009/2723 karar sayılı kısmen onama ve kısmen bozmayla ilgili kararı ve bu karardan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 9 Şubat 2010 tarih 2009/9-103 esas ve 2010/22 karar sayılı Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararının kısmen onanmasıyla ilgili kararı okudu.

 
Söz alan Pınar Selek’in avukatları dava sürecini özetledikten sonra patlamanın meydana geldiği Mısır Çarşısı’ndaki Ünlüoğlu büfenin görüntülerinden oluşan animasyonlarla olayı anlattılar. Büfenin 3 boyutlu halini, çizim, fotoğraf ve animasyonlarla olayın gaz patlamasından kaynaklandığını açıkladılar. Olayda bombanın olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığını dolayısıyla suçun ispatının mümkün olmadığını, patlamayla eşyaların savrulma yönleriyle polis ve jandarmanın hazırladığı raporların çeliştiğini belirttiler. Yasalara göre suçun ispat edilmesi gerektiği, oysa Pınar Selek’in masumiyetinin ispat etmeleri zorunda bırakıldıklarını söyleyen avukatlar mahkemeden “beraat kararı"nda direnmesini talep etti. Yargıtay’ın itirazının olağanüstü bir itiraz olduğuna; Yargıtay’ın kendini mahkeme ve bilirkişi gibi konumlandırarak aleyhte çıkmış tek bir raporu onlarcası arasından çekerek beraat kararını bozduğuna dikkat çekilerek yerel mahkemenin kararında direnme hakkının hukuksal gerekliliği belirtildi. Ve duruşmaya ara verildi.

Adliye önündeki kalabalık ellerinde dövizlerle Pınar Selek için çıkacak kararı beklemeye devam etti. Bir saatlik bir aradan sonra mahkeme “beraat kararında direnme” kararını şöyle açıkladı:

““Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı olağanüstü kanun yolları başlığı altında düzenlenmiş bulunan CMK 308. maddesine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine verilmiş bulunan itirazın reddi kararı olup; bu karar mahkememizin direnme hakkını engel teşkil eden bir karar değildir. Aksinin kabulü yerel mahkemelere, CMK 307/3 maddesi uyarınca tanınan direnme hak ve yetkisinin yok sayılması anlamına gelir ki bu husus yasanın ruhuna, evrensel hukuk prensiplerine ve ceza yargılamasının yüz yüzelik ilkesi ve temel amacına aykırıdır."

Mahkeme bu Mısır Çarşısı patlaması olarak bilinen iddia konusu eylem ile ilgili olarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk haklarında verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetti.

Kararın duyurulmasıyla kalabalık sevinç gözyaşları ve çığlıklarıyla kenetlendi. Şarkılar, kahkahalar ve tebrikler arasında mahkemenin direnme kararı verdiği “beraat kararı” kutlandı. Pınar Selek karar sonrası hissettiklerini destekçi kalabalık arasında bulunan, çocukluk arkadaşı akademisyen Maya Arakon ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilk olarak paylaştı. Karar karşısında çok sevindiğini, bir o kadar da şaşkınlığını koruduğunu; hiçbir şeyin tam olarak bitmediğini ama sevenleri, “tanıkları” sayesinde sevincinin paylaştıkça arttığını belirterek herkese sevgi ve selam yolladı.
 
Pınar Selek'in avukatı olan babası Alp Selek, “hukuk dışı uygulamalara karşı, hâlâ hukuku savunan mahkeme üyelerinin direnebildiğini ve hukuku hayata geçirebildiğini bugün gördük'' dedi.
 
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun hakkındaki beraat kararını bozarak ömür boyu hapse çarptırılmasını istediği Pınar Selek ve dört kişinin yeniden yargılandığı dava 22 Haziran'a ertelendi 22 Haziran’a ertelenen duruşmada yasaya göre hakkındaki karar bozulan sanığın ifadesinin alınması gerekiyor. 

Fotoğraflar: M. Efe Fırat / Kaos GL

Etiketler: insan hakları
nefret