24/11/2022 | Yazar: Kaos GL
Kuir Kıbrıs Derneği, 25 Aralık’taki yerel seçimler öncesinde, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü belediye başkan adaylarının imzasına açtı.
Kıbrıs’ın kuzeyinde, 25 Aralık’ta 18 belediyede gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde Kuir Kıbrıs Derneği, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü belediye başkan adaylarının imzasına açtı.
Bu protokol, LGBTİ+ haklarının hayata geçirilmesinde sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla hazırlandı.
Dernek, 2018’den bu yana sürdürdüğü “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol” metni çalışması; kazanan adaylarla metindeki maddeler üzerinden işbirlikleri kurmalarını sağladı.
Dernek, “4 yıl boyunca yapılan araştırmalar, sahadaki deneyimler ve tüm Dünyada giderek derinleşen homofobik, bifobik ve transfobik söylem ve tutumları göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin eşitlikçi ve özgürlükçü, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi ve LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerinin korunması ve iyileştirilmesi konularında sorumluluklarını hatırlatmak üzere” protokolü güncelledi.
“LGBTİ+’ların yüzde 77’si yerel yönetimlerin LGBTİ+’lara yönelik sosyal politikalarını yetersiz buluyor”
Kıbrıs’ın kuzeyinde LGBTİ+’ların hizmetlere erişemediğine dikkat çeken Kuir Kıbrıs bazı veriler paylaştı. O veriler şöyle:
“Kuir Kıbrıs Derneği tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen ‘LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişiminin Haritalandırılması’ kapsamında ortaya çıkan verilerde LGBTİ’+’ların %41’i aile baskısından dolayı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini yaşamadıkları, %20 oranında LGBTİ+ ise şiddet görmekten korktuklarını ve yine araştırmadan çıkan sonuca göre LGBTİ+’ların %20’si açıldıktan sonra aileleri tarafından evden atıldıkları ortaya çıktı.
“Araştırmaya katılanların en az %56,6’sının cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği, ifadesi ve cinsiyet karakteristiği nedeniyle yaşamının bir evresinde şiddete maruz kaldığı sonucuna ulaşıldı. Şiddet türlerinin sadece saldırıya uğramak, fiziksel zarar görmek, değersiz hissettirmek ile sınırlı kalmadığı, öldürülmeye kadar uzanan şiddet vakalarının, cinayetlerin yaşanıldığı ve intihara kadar sürüklenen ciddi etkilerin olduğunun da altı çizildi. Evden atılanların %70’lik bir oranı ise translar olduğu araştırmada dikkat çekti.
“Araştırmaya göre belediyelerin LGBTİ+’lara yönelik yardımının yetersiz olduğu. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, %76.9’u yerel yönetimlerin desteklerini ve LGBTİ+’lara yönelik sosyal politikalarını yetersiz bulduğu ortaya çıktı.”
Etiketler: insan hakları, kent hakkı, dünyadan