18/04/2023 | Yazar: Kaos GL

Sosyalist feminist milletvekili adayı Özgül Saki, “Tüm siyasal mücadele alanlarında transfobiyi, homofobiyi alaşağı edeceğiz” dedi.

Yeşil Sol adayı Özgül Saki: Meclisi feministlerin ve LGBTİ+’ların bağımsız politik mücadelesiyle değiştirebiliriz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayı Özgül Saki, SPoD’un LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni tanıttığı etkinliğine konuk oldu. Sözleşmenin ilk imzacılarından olan Saki, imzasını sosyal medyadan şöyle duyurdu:

“LGBTİ+ Hakları Sözleşmesinin imzacısıyım. Meclisin bu ayrıcalıklı, eşitsizlikleri derinleştiren hiyerarşik halini feministlerin ve LGBTİ+’ların bağımsız politik mücadelesi ile değiştirebileceğimizi ve hedeflediğimiz kazanımların ancak bu mücadeleyle mümkün olacağını düşünüyorum.”

16 Nisan Pazar günü Postane’de düzenlenen etkinlikte konuşan Saki, bağımsız politik mücadeleyi vurguladı ve şöyle devam etti:

“Feminist hareket ve LGBTİ+ hareketi olarak birbirimizden çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum. Kendi adıma ben tüm tartışmalardan çok şey öğrendim. Umuyorum ki hep birlikte meclisi de değiştireceğiz ve tüm siyasal mücadele alanlarında transfobiyi, homofobiyi alaşağı edeceğiz.”

Özgül Saki kimdir?

1967'de Çaycuma, Zonguldak'ta doğdu. 1985-90 yılları arasında ODTÜ'de fizik okurken öğrenci hareketi içinde yer aldı. Mezun olduktan sonra kamu emekçisi bir öğretmen olarak Eğit-Sen ve Eğitim-Sen'de sınıf mücadelesinin parçası oldu. 90'ların başından itibaren Kurtuluş geleneğiyle ve geleneğin dahil olduğu yasal birlik partileriyle örgütlü sosyalizm mücadelesi içinde bulundu. 2017’de Latin Amerika’ya giderek Zapatistalarla yaşadı, mücadelelerine ve yaşam deneyimlerine tanıklık etti. Yaklaşık 1,5 yıl Chiapas, Kolombiya ve Brezilya’daki otonom bölgelerde yaşadı. Siyasal mücadele içinde edindiği feminist kimliği ile 2010 yılından itibaren Sosyalist Feminist Kolektif'te yer aldı. Bu yıllarda felsefe bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Feministlerin uzun zaman önce yürütmeye başladığı erkek şiddetine karşı dava takiplerinde yer aldı. Yasemin Çakal, Hülya Halaçkay gibi hayatına sahip çıkan kadınların, Jesca Nankabirwa, Violet ve Beatrice Nantaba kız kardeşler gibi katledilen göçmen kadınların davalarında, Fatma Altınmakas gibi üstü örtülen kadın cinayetlerinde erkek şiddetine ve erkek yargıya karşı yürütülen feminist mücadelenin bir parçası oldu. Irkçılığa karşı kurulan platformlara ve göçmen kadınlarla dayanışma için kurulan örgütlenmelere dahil oldu. Uzun yıllardır bağımsız feminist olarak 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü örgütlenmelerinde yer almaya ve LGBTİ+ hareketiyle dayanışma eylemlerine katılmaya devam ediyor. 2023 Genel Seçimleri'nde Yeşil Sol Parti İstanbul İkinci Bölge Milletvekili Adayı olarak toplumsal mücadelesini sürdürüyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, siyaset, onur yürüyüşü, dava
İstihdam