03/05/2023 | Yazar: Kaos GL

“Demokratik cumhuriyette hiç kimse dili, dini, etnik kökeni, cinsel yönelimi, kadın veya genç olması, siyasi düşüncesi nedeniyle baskı altına alınmayacaktır.”

Yeşil Sol Eş Sözcüsü Akın: Cinsel yönelim ayrımcılığı konusunda çözüm önerilerimiz var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü ve İzmir 2. Bölge adayı İbrahim Akın, Artı Gerçek’ten Esra Çiftçi'nin sorularını yanıtladı.

Akın, partisinin kapsamlı politik çözüm önerileri olduğunu belirterek, her kesim için politik alan açtıklarını söyledi:

“Yeşil Sol Partinin emek ve doğa sömürüsü, ekolojik yıkım, kimlik ve tanınma adaleti, iktisadi adalet, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı konusunda kapsamlı politik çözüm önerileri var. Partimiz, iktidarın ve genelde de sömürü rejiminin mağduru olmuş her kesim için politik alan açıyor.”

Partisinin “üçüncü yol” siyaseti ve demokratik cumhuriyet hedefine de değinen Akın, bu hedeflerini şöyle sıraladı:

“Bu demokratik cumhuriyette hiç kimse dili, dini, etnik kökeni, cinsel yönelimi, kadın veya genç olması, siyasi düşüncesi nedeniyle baskı altına alınmayacaktır. Bu cumhuriyette insanın, doğanın egemeni değil bir parçası olduğu kabul edilecektir. Bu Cumhuriyette devlet, toplumun egemeni olmayacaktır. Hizmet eden devlet gibi içi boş sloganlar değil yatay toplumsal örgütlenmeler üzerinde yükselen bir yapı inşa edilecektir.”

Söyleşinin tamamına ulaşmak için tıklayın.

Yeşil Sol Parti seçim bildirgesi

Yeşil Sol Parti, seçim bildirgesinde nefret cinayetlerine karşı mücadele edeceğini, LGBTİ+’lara eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağını söyledi. Bildirgenin farklı bölümlerinde LGBTİ+’ların eşitliğine ilişkin vaatler yer alıyor. Bildirgede LGBTİ+ haklarıyla ilgili bölümler şöyle:

*LGBTİ+’ların ihtiyaç amaçlı sağlık hizmetlerinin ve harcamalarının kamusal olarak karşılanmasını sağlayacağız.

*AKP iktidarının cinsiyetçi politikalarına karşı bizim sözleşmemizi, İstanbul Sözleşmesi’ni geri getirmek için biz hazırız.

*Meclisi çoğulcu bir yapıya kavuşturacağız. Meclisi; kadınların, emekçilerin, halkların, gençlerin, LGBTİ+’ların, engellilerin, çocukların, kültürlerin, inançların ve tüm ezilenlerin meclisi yapacağız.

*Toplumsal, kültürel ve siyasal alanda LGBTİ+’lara karşı uygulanan başta nefret cinayetleri olmak üzere, her türlü insan hakkı ihlalini, eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağız.

*İşyerinde birbirinden farklı anadile, kimliğe ve kültüre sahip olanlara, kadınlara, LGBTİ+’lara, göçmen ve mülteci kadınlara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması için gerekli önlemleri alacağız.

Kadın Meclisi’nin seçim bildirgesinde LGBTİ+ hakları da ayrı başlıklar altında yer aldı. Bildirgeden öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

*22 yıllık “tek adam” rejimi, en fazla kadın cinayetinin yaşandığı dönem olarak tarihe geçti. Kadın katillerine cezai indirim sağladı.

*Partimiz ile meclis; kadınların, emekçilerin, halkların, gençlerin, LGBTİ+’ların, engellilerin, çocukların, kültürlerin, inançların, tüm ezilenlerin meclisi olacak.

*Kadınlarla ilgili tüm sorunlara doğrudan kadınların ve kadın örgütlerinin çözüm geliştirdiği Kadın Bakanlığını kurmaya geliyoruz!

*Mahkeme salonları şiddet faillerini ve katil erkekleri yargılayan yerler değil, kadınları yeniden şiddete maruz bırakan yerler haline geldi. Kadınları katleden erkeklere tahrik ve iyi hal indirimleri veriliyor.

*Ekoloji eksenli bir toplumu savunmaya ve Demokratik Cumhuriyet’i bu ilkeyle inşa etmeye geliyoruz!

*Güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesi’ni geri getireceğiz ve 6284 sayılı yasa ile birlikte etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacağız. Kadın örgütleriyle birlikte denetleyeceğiz.

*İşyerlerinde farklı anadile, kimliğe, inanca veya kültüre sahip olan kadınlara, LGBTİ+’lara, ve mültecilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması için gerekli önlemleri alacağız.

*Nefret cinayetleri ile şiddeti teşvik eden ve cezasızlığı doğuran yasaları değiştirecek, şiddet gören kadınların korunması için gerekli yasal önlemleri alacağız.

*Cezaevlerindeki işkence, tecrit, infaz yakma, çıplak arama, görüş yasakları, sürgün gibi temel insan hakları ihlallerine son vereceğiz.

*Toplumsal, kültürel ve siyasal alanda LGBTİ+’lara karşı başta nefret cinayetleri olmak üzere, her türlü eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağız.

*Medyada şiddet içeren dizi film ve programlar ile ayrımcı, ötekileştirici, kutuplaştırıcı, düşmanlaştırıcı dilin son bulması için gerekli adımları atacağız.

*Milliyet, din, dil, inanç, inançsızlık, cinsel yönelim ve cinsel kimlik, mültecilik temelli nefret suçlarını engellemek için TCK’da yeni düzenlemeler yapacağız.

*Yaşanan afetlerin en ağır sonucunu ise biz kadınlar yaşıyoruz. Kadınlar, engelliler, mülteciler, LGBTİ+’lar ayrımcılığa ve şiddete maruz kalırken devletin koruyucu mekanizmaları çalışmıyor.

*Cinsiyet kimliklerinin ihtiyaç amaçlı olan sağlık giderlerinin ücretsiz karşılanmasını sağlayacağız.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam