26/04/2023 | Yazar: Defne Güzel

Yeşil Sol Parti adayı Emirali Türkmen: “Yeni anayasada LGBTİ+’ların toplumsal talepleri hukuki zemin kazanmalı.”

Yeşil Sol Parti’den Kaos GL’ye ziyaret: “Ne bir adım önde, ne bir adım geride, omuzdaş mücadeleye devam edeceğiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeşil Sol Parti’nin Ankara 1. bölge 1. sıradan milletvekili adayı gösterdiği Emirali Türkmen ve Ankara 1. Bölge 8. Sıradan aday gösterdiği Zişan Kürüm Yılmaz, HDP Ankara İl Başkanı Pakize Sinemillioğlu ve HDP Ankara İl Yöneticisi Bahadır Demircan, HDP Parti Meclis Üyesi Nuray Türkmen, DBP Parti Meclis Üyesi Güvercin Aras, Yeşil Sol Parti Ankara Kampanya Asistanı Mehmet Tatlı Kaos GL’yi ofisinde ziyaret etti.

Ziyarette Kaos GL’ye ÜniKuir’in, GALADER’in ve 17 Mayıs Derneği’nin temsilcileri de eşlik etti.

“Yalnız olmadığımızı bilmeye ihtiyacımız var”

25 Nisan tarihinde gerçekleşen toplantıda Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği’nden Nedime Erdoğan “Hak mücadeleleriyle uğraşırken partilerin duyarlı olmasını ve çalışma yürütmesini bekliyoruz” dedi ve ekledi: “Ayrımcılığın, nefret söyleminin arttığı yerde yalnız olmadığımızı bilmeye ihtiyacımız var.”

Öte yandan Erdoğan, partilerin parti içi eğitim programları düzenlemesinin önemine de vurgu yaptı.

17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil ise “Nelerle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz, mecliste LGBTİ+ karşıtları temsil edilecek. Peki nefreti örmemek için mecliste ne yapacağız?” diye vekil adaylarına sordu.

“Yeni bir başlangıç mümkün”

1989 yılından bu yana insan hakları alanında mücadele eden, TİHV ve İHD gibi köklü insan hakları örgütlerinde yöneticilik yapan ve HDP ile HDK’nin kuruluş sürecinde görev alan, Dipnot Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni olan Yeşil Sol Parti Ankara milletvekili adayı Emirali Türkmen değerlendirmelerin üzerine şunları söyledi:

“LGBTİ+ tarifiyle düşman tarifi yapıyorlar. Daha önce de kürtlere yaptıkları gibi. Ardından aile eksenli bir tarif yapıyorlar. LGBTİ+’lara dönük hak ihlallerini İHD’den biliyorum. Ayrımcılığa karşı büyük bir çaba içerisindesiniz. Farklı toplumsal talepleri olan herkes için bu faşizan bir rejim. Bu rejimi yıkabiliriz, taleplerimizi örgütleyebiliriz. Önümüzde yeni bir anayasanın durduğu kanaatindeyim. Yeni anayasada LGBTİ+’ların toplumsal talepleri hukuki zemin kazanmalı. Bir adım önde ya da geride değil. Omuzdaş mücadeleye devam edeceğiz. Yedi yirmi dört Ankara’da hizmetinizde olacağız. Mücadeleyi birlikte vereceğiz. Yeni bir başlangıç mümkün.”

Kaos GL’den Güner: Newroz alanı bir güvenlik sorununa dönüşmemeli

Kaos GL Genel Koordinatörü Umut Güner, toplantının devamında Kürt illerindeki LGBTİ+’ların sorunlarının görülmediğine ve her yıl Newroz’da yaşanan LGBTİ+’lara dönük saldırılara dikkat çekerken, LGBTİ+ mücadelesinin Kürt özgürlük mücadelesini sloganlarla sahiplendiğini hatırlattı ve “Newroz alanı bir güvenlik sorununa dönüşmemeli, bunun giderilmesi ancak organik ilişkiyle, birlikte eylemeyle olabilir” diye ekleyerek HDK ve HDP LGBTİ+ komisyonunun bu ilişki zeminindeki önemini hatırlattı.

Emirali Türkmen’in “eleştirilerin bir cansuyu niteliği taşıdığını” belirtmesinin ardından genel değerlendirmeleriyle ziyaret sonlandırıldı.


Etiketler: insan hakları, siyaset, anayasa
İstihdam