14/09/2023 | Yazar: Kaos GL

“Söz konusu “LGBT propagandasına dur de” etkinliğiyle ilgili videoyu yayınlayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 122 ve Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddeleri uyarınca işlem yapılacak mıdır?”

Yeşil Sol Parti vekili Çubuk, nefret kamu spotunu Adalet Bakanı’na sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, 17 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek LGBTİ+ düşmanı nefret mitingi çağrısının kamu spotu olarak yayınlanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Çubuk, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Çubuk, Anayasa, Türk Ceza Kanunu ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’u hatırlatarak; LGBTİ+’lara ayrımcılığa dikkat çekti.

TIKLAYIN - “Üyeleri, RTÜK Kanunu’na aykırı faaliyet gösteren bir oluşumun videosunu yayınlama kararı aldı”

“LGBTİ+’lar sistematik olarak dışlanmakta, hedef gösterilmektedir”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun spotun yayınlanmasına dair kararının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Çubuk, önergede şöyle dedi:

“LGBTİ+’lar sistematik olarak dışlanmakta, hedef gösterilmektedir. Kaos GL Derneği’nin “Özgürlüğe Yürüyelim” üst başlığıyla yayımlanan “LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2022 Yılı Raporu”na göre, 2022’de 15 şehirde devlet koruması altında nefret mitingleri yapılırken, en az 571 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alınmıştır. Türkiye’nin son on yılını değerlendiren raporda, devlet kurumları ve kamu görevlilerinin “LGBTİ+’ları kamusal alandan tasfiye etme” politikası, ihlalleri yaratan en önemli etmen olarak görülmüş ve sadece 2022 yılı boyunca 612 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı, 225 kişinin fiziksel şiddete uğradığı, 571 kişinin özgürlük hakkının ihlal edildiği belirtilmiştir. Yine Sivil toplum kuruluşu International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association’ın (ILGA-Europe) Mayıs 2023’te yayımladığı rapora göre, Türkiye LBGTİ+ hakları konusunda, 50 ülke arasında en son sırada yer almaktadır.

“LGBTİ+ yurttaşlara yönelik dışlayıcı, aşağılayıcı, maddi ve manevi varlıklarını hedef alan her söylem, aynı zamanda yaşama haklarına da kastetme riski barındırmaktadır. Nitekim saldırılarda hayatını kaybeden veya ağır biçimde yaralananlar olmuştur. “Trans cinayetleri izleme projesi” (Trans Murder Monitoring – TMM) verilerine göre, Türkiye’de 2008 yılından bu yana en az 58 trans cinayeti işlenmiştir. Yine Bianet.org tarafından sistematik olarak güncellenen “erkek şiddeti çetelesine” göre, sadece 1 Temmuz 2011 – 30 Ekim 2015 tarihleri arasındaki 4.5 yılda, Türkiye’de 8 ilde 17 trans kadın öldürülmüştür. Bu yıl da 5 Ocak 2023 tarihinde trans kadın Ecem Seçkin, kendi evinde, 31 bıçak darbesiyle öldürülmüştür.”

“Nasıl bir “kamu yararı” ihtiva etmektedir?”

Çubuk, Adalet Bakanı’na şu soruları yöneltti:

“1-Bakanlığınız kanunlara ve Anayasa’ya aykırı işlem tesis eden RTÜK hakkında işlem yapacak mıdır veya verilen hukuksuz, usulsüz kararı hakkında RTÜK’ten ve kararda imzası olan yetkililerden izahat talep edecek midir?

2- Söz konusu “LGBT propagandasına dur de” etkinliğiyle ilgili videoyu yayınlayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 122 ve Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddeleri uyarınca işlem yapılacak mıdır?

3-LGBTİ+ yurttaşlar hakkında dezenformasyon yapmayı hedefleyen, İstanbul Aile Vakfı adlı kurumun hazırlattığı video nasıl bir “kamu yararı” ihtiva etmekte ve “kamu spotu” kategorisine nasıl alınmaktadır?”

Ne olmuştu?

RTÜK’ün 6 Eylül’deki toplantısında onay verdiği, 17 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek nefret mitingine çağıran video kamu spotu olarak yayımlandı.

LGBTİ+’ların yaşama hakkını hedef alan nefret mitingine çağıran videoda halkı yanlış bilgilendiren içerik bilimsel olmayan ve kaynaksız iddialar da paylaşıyor. Kamu spotu olarak yayımlanan içerikte “Cinsiyet değiştirme terapisi uygulanan çocukların sayısı hızla artıyor”, “Bu gidişe dur denmezse gelecekte 23 Nisan ve 19 Mayıs bayramlarını kutlayacak çocuk ve gençlerimiz olmayacak” gibi ifadeler var. LGBTİ+ düşmanlığını “çocuklar, aile ve insanlık için” diyerek yaygınlaştıran video kamu spotu olarak yayımlanacak!

Benzer bir video geçen yıl yapılan nefret yürüyüşleri öncesinde kamu spotu olarak yayımlanmış ve Kaos GL Derneği, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) nefret mitingini kamu spotu olarak yayınlamasına dava açmıştı.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, siyaset
İstihdam