15/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat’ın “Yıllar Affetmez” sözlü belgesel serisinin ilk konuğu Belgin Çelik anlatıyor: “Hep Stonewall olayları deriz ama neden? Kendi tarihimizi bilmediğimiz için. Bu anlatacağım hikaye Stonewall olayına yüz basar.”

Yıllar affetmez: Belgin Çelik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat, “Trans hareketi hafızalardan silinmeye çalışılan tarihine sahip çıkıyor ve kendi tarihini yine kendisi yazıyor. Dönem tanıkları; mücadelelerini, yaşadıkları zulümleri ve hak ihlallerini ‘Yıllar affetmez’ diyerek gözler önüne seriyor” diyerek sözlü belgesel serisini yayınlıyor.

Üç bölümlük serinin ilk bölümünde Belgin Çelik, trans hareketinin 70'li ve 80'li yıllarını belleklerde tazeliyor. Ülker Sokak’tan Eryaman ve Esat’a; Bayram Sokak’tan bugün Boğaziçi Üniversitesi’ne kadar lubunyaların hangi zorluklara karşı mücadele verdiklerini anlatıyor. Yıllar içinde bazen şekli bazen yöntemi değişen sistematik şiddeti Çelik anlatıyor:

“Hep Stonewall olayları deriz. Biz hep Avrupa’dan bir şeyleri alırız ama neden? Kendi tarihimizi bilmediğimiz için. Yoksa burada ne Stonewall olaylar yaşandı, hangisini sayayım ben sana… Bu anlatacağım hikaye Stonewall olayına yüz basar.”

“Her emniyet değiştiğinde geniş çaplı bir operasyon olur. Bu mecbur yapılacak, yeni bir kişi geliyor, asayiş işte. İlk kurbanlar kim? Hırsızlar, translar, Romanlar… Ama esas suçun üst kurullarına dokunulmaz, tıpkı bugünkü gibi. Çünkü onlar üst taraftadır, ne varsa alt taraftakilere yapılır. Bir düğmeye basıldı, her yerden insanları topladılar. Çarşambadan pazara üst üsteyiz. O zamanlar GBT yok, bir şey yok...”

İşte “Yıllar Affetmez” sözlü belgesel serisinin ilk bölümü.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya, yaşam, nefret suçları
İstihdam