12/10/2009 | Yazar: Erkan Altay

‘Zaten birçok zorluklarla karşılaşan bir topluma biz de üstüne alay ediyoruz yani ezilenin yanında değilmişiz hissi veriyoruz.

Yılmaz Erdoğan'dan Homofobi Özeleştirisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Zaten birçok zorluklarla karşılaşan bir topluma biz de üstüne alay ediyoruz yani ezilenin yanında değilmişiz hissi veriyoruz. Doğru mizahçı, kalabalıkla birlikte azı ezen değil onun yanında olandır.’ 

Yılmaz Erdoğan, 'geyfobik değiliz' dedi. ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR adlı programda homofobik bir izlenim verdikleri özeleştirisini yapan Erdoğan, 'Mizahçı, kalabalıkla birlikte azı ezen değil onun yanında olandır diye düşünüyorum ne dersiniz?' diyerek stüdyodaki seyircilerden alkış desteği aldı.
 ''Gey olarak yaşamak gereksiz yere zor, biliyoruz''
KANAL D'de 11 EKİM PAZAR günü yayınlanan ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR (ÇGHB) adlı programda yine eşcinsellikle ilgili göndermelerin yapıldığı skeçler oynandı. Eşcinselliği ötekileştiren ve argo kelimeler ile ifade eden oyunların özellikle sonuncusunda, Erdoğan'ın rahatsız olduğu da gözlendi. Yapımcılığını da yaptığı ÇGHB'ın oyun bitiminde sahneye çıkan Erdoğan, seyircinin oyunu değerlendirmesini alkışlarla aldıktan sonra bir açıklama yaptı. Eşcinsellikle ilgili sahneleri ele alış şekillerinin yanlış olduğuna dikkat çeken Erdoğan şöyle konuştu:
 
''Geyin bakış açısından dünyaya bakan bir skeç de istiyoruz''
''Biz geçen sene gerçekten şöyle bir izlenim verdik insanlara, böyle geyfobik bir ekip hissi veriyoruz insanlara. (kahkahalar) İşte onlar (seyirciler) böyle güldüğü için oluyor. Biz öyle değiliz. Gey olmanın, gey olarak yaşamanın çok zor bir şey olduğunu, durup dururken gereksiz yere zor bir şey olduğunu biliyoruz. O yüzden sizden bir tane de gerçekten bir geyin bakış açısından dünyaya bakan bir skeç de istiyoruz. Yoksa gerçekten böyle, zaten birçok zorluklarla karşılaşan bir topluma biz de, biz de üstüne alay ediyoruz yani ezilenin yanında değilmişiz hissi veriyoruz. Bu konuda haklı eleştiriler alıyoruz o yüzden bunu da söylemek isterim. Çünkü doğru mizahçı, kalabalıkla birlikte azı ezen değil onun yanında olandır diye düşünüyorum ne dersiniz? (alkış) Ama geylik de bütün konular gibi şaka kapsamının içindedir. Biraz duyarlı bir alan olduğu için burdan eleştiri oluyoruz. Fakat geyli şakalara o kadar çok gülüyorsunuz ki, o kadar çok gülüyorsunuz ki, yapmadan da duramıyor keratalar.. ''
 
Neden bu hareketler?
ÇGHB genel olarak eşcinselleri ötekileştirici bir dille, argo sözlerle tanımlayıp, karikatürize eden ve küçük düşüren, aynı şekilde eşcinselleri; insanları cinsel obje olarak gören bireyler olarak yansıtan bir program olduğu için tepki gördü. Aynı şekilde dalga mevzusu içinde konuşulan, ciddileşince akıl dışı gibi sunulan bir sunumu olduğu için başta eşcinsel örgütleri olmak üzere birçok insan hakları örgütünden de eleştirisini aldı.
 
Öte yandan ÇGHB, Televizyon programları dalında hormonlu domates ödülü de almıştı. Yapımcılığını Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı "Çok Güzel Hareketler Bunlar" programı eşcinseller arasında yapılan oylama sonucu oyların yüzde 37'sini kazanarak bu dalda birinci olmuş ve eşcinseller tarafından homofobi ödülüne layık görülmüştü.(AE)
 

Etiketler: kültür sanat
nefret