24/12/2012 | Yazar: Fatma Merve Bursalı

Haksız yere tutuklanan aydınlar, çaresiz insanlar, menopoz dönemi mutsuz kadın, kimliğini keşfeden erkek, şaşkın yazar ve diğerleri...

"Kudüs’ten Royal Hills’e kadar yaşam, inanç, tutku ve umudun her dilinde yakaran bir dünya. Soykırımın dehşetinden cemaat bilincinin karmaşık ve kapalı dünyasına uzanan bir Yiddiş ağıtı. Englander’in kaleminden neşeli, karanlık, tedirgin, patlamaya hazır Yahudi öyküleri"(Arka kapak).
Sıkıcı gündelik şehir içi toplu taşıma aracı yolculuklarımda, Englander’in kaleme aldığı insanların gündelik yaşamlarını okudum. Yahudi/İbrani/İsrailli/Musevi insanların hayatlarını yine onlardan biri olan Englander’den okumak keyif vericiydi.
 
Neredeyse yazılı insanlık tarihi kadar kadim olan Yahudi ötekileştirmesinin izlerini bu eserde takip ettim. Haksız yere tutuklanan aydınlar, çaresiz insanlar, menopoz dönemi mutsuz kadın, kimliğini keşfeden erkek, şaşkın yazar ve diğerleri...
 
Onlar maceralarını ya İsrail’de ya da ABD’de yaşıyorlar. Ama yaşantıları Türkiye insanının deneyimleriyle o kadar benzer ki, Englander bu tutucu cemaatin aslında sıradan insanlar olarak gündelik olaylar tecrübe ettiklerini açık bir biçimde anlatıyor. Bu eserdeki favori öyküm Peruk. Umarım siz de Pushcart ödüllü yazar Nathan Englander’in bu eserini edindiğinizde memnun kalacaksınız.
 
Bu eserdeki öyküler sırasıyla şunlardır:
Yirmi Yedinci Adam.
Akrobatlar.
Kavuşma.
Peruk.
Park Avenue’de Ruh Göçü.
Haham Kringle.
Son Çare.
Dayanılmaz Dürtülerin Giderilmesi İçin.
İşte Bu Yolla Öğreniyoruz.
 
Eserin Künyesi
For The Relief Of Unbreakable Urges, Nathan Englander, 1999.

Yirmi Yedinci Adam, Nathan Englander, Çeviren Elif Uras, Birinci Baskı, Mart 2000, Dost Kitabevi Yayınları. 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam