14/03/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, Bologno Süreci ile ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’e, Bilgi Edinme Kanunu kullanarak bir mektup yazdı.  

YÖK, Bologna Sürecinde LGBT Öğrenciler İçin Hangi Çalışmaları Yapıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği, Bologno Süreci ile ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’e, Bilgi Edinme Kanunu kullanarak bir mektup yazdı.
 
Kaos GL, YÖK’e yazdığı mektupta, “Yükseköğretim Kurulu tarafından Bologna Süreci dâhilinde, temsil edilemeyen ve dezavantajlı grupların içinde olan LGBT öğrencilerin, kaliteli eğitime erişimde fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda” ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.
 
Mektupta, “yükseköğretimdeki LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) öğrencilerin eğitim hakkına erişimde, öğrenim hayatında yaşadıkları problemler ve karşılaştıkları zorluklar aşikârdır” denildi.
 
Üniversite yönetimleri tarafından LGBT öğrencilerin örgütlenme özgürlüklerinin engellenmesine; üniversite yönetimleri, çalışanlar ve öğretim görevlilerinden LGBT öğrencilere yönelik homofobik tutum ve davranışlara dikkat çekildi.
 
Kaos GL’nin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yazdığı mektubun tam metni şöyle:
 
“19 Mayıs 2001 tarihinde Prag Bakanlar Konferansı’nda Türkiye Bologna Sürecine üye olmuştur. Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amaçları ile Avrupa’da kolayca dolaşabileceklerdir. Avrupa, gerek yükseköğretim ve gerekse iş imkânları açısından dünyanın diğer bölgelerinden kişiler tarafından tercih edilir hale getirilecektir. Sürecin ana hedeflerinden biri de sürecin sosyal boyutunu güçlendirmektir. Bu süreç kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için temel bildirgeler yayımlanmıştır.
 
Bu bildirgelerden biri olan Leuven Bildirgesi’nin “Sosyal Boyut ve Erişim” başlıklı 9. Maddesi’nde “Yükseköğretimdeki öğrenci kitlesi Avrupa nüfusunun çeşitliliğini yansıtmalıdır. Dolayısıyla, yükseköğretimin sosyal niteliğinin önemini vurguluyor ve kaliteli eğitime erişimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını hedefliyoruz. Temsil edilmeyen gruplara ait öğrencilerin imkânlarının teşvik edilmesi ve eğitimlerini tamamlamaları için elverişli koşulların sağlanması yolu ile yükseköğretime erişim genişletilmelidir. Bu da, öğrenme çevrelerinin iyileştirilmesi, eğitimin önündeki tüm engellerin kaldırılması ve öğrencilerin her seviyede eğitim imkânlarından faydalanabilmesi için uygun ekonomik koşulların sağlanması ile mümkün olacaktır. Her katılımcı ülke, yükseköğretime katılımın genişletilmesi ve temsil edilmeyen gruplara ait öğrencilerin yükseköğretime katılımlarının arttırılması için önümüzdeki on yılın sonunda gerçekleşecek ölçülebilir hedefler belirleyeceklerdir. Yükseköğretimde eşitliğin sağlanması için harcanan çabalar, eğitim sisteminin diğer alanlarında gerçekleştirilecek eylemler ile de desteklenmelidir.” açıklaması yer almaktadır.
 
Türkiye’de yükseköğretimdeki LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) öğrencilerin eğitim hakkına erişimde, öğrenim hayatında yaşadıkları problemler ve karşılaştıkları zorluklar aşikârdır. Üniversite yönetimleri tarafından LGBT öğrencilerin örgütlenme özgürlükleri engellenmekte, LGBT öğrenciler üniversite yönetimlerinin, çalışanlarının ve öğretim görevlilerinin homofobik tutum ve davranışlarına maruz kalmaktadır.
 
Yükseköğretim Kurulu tarafından Bologna Süreci dâhilinde, temsil edilemeyen ve dezavantajlı grupların içinde olan LGBT öğrencilerin, kaliteli eğitime erişimde fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığının, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde tarafımıza bildirilmesi talep olunur. Saygılarımızla. 11.03.2011”
 
Bologna Süreci Nedir?
 
 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam