22/02/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanı Yekta Saraç, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’ni “toplumsal değerlere uymadığı” gerekçesiyle durdurdu.

YÖK, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’ni durdurdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanı Yekta Saraç, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’ni “toplumsal değerlere uymadığı” gerekçesiyle durdurdu.

Fotoğraf: Yekta Saraç

2015 yılında Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Komisyonu tarafından hazırlanan ve “Tutum Belgesi” adıyla Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından üniversitelere gönderilen “Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi” durduruldu. “Tutum Belgesi” YÖK’ün web sitesinden de kaldırıldı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, projeyi “Türkiye'nin değerleriyle örtüşmediği” gerekçesiyle iptal ettiklerini açıkladı:

“Projenin, toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği hususunun göz önünde bulundurulması gereği ortaya çıkmıştır. Bu istikamette tutum belgesinde de gerekli değişikliklerin yapılmasına yönelik olmak üzere bir müddetten beri YÖK bünyesinde çalışma yürütülmekte idi. Bugün itibarıyla Tutum Belgesi’nde, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramı çıkarılarak güncelleme yapılmasına ilişkin çalışmalar son aşamasına gelmiş olup yakında üniversitelerimize duyurulacaktır.”

Önce MEB şimdi YÖK

2014-2016 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) da uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı” Bakan Ziya Selçuk’un göreve gelmesiyle iptal edilmişti.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam