16/12/2009 | Yazar: Nevin Öztop


1948 yılında, Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulü ile başlayan bir süreç ve her sene bir başka sokağı ya da kavşağı hareketlendiren kutlamalar…
 
Hemen hemen her şehirde kendisine yer bulan 10 Aralık İnsan Hakları Günü kutlamaları, İskoçya’nın Edinburgh kentinde de bir köşeyi gözüne kestirdi ve tüm sokağı sardı.

1984 yılından beri her iki senede bir buluşan IGLYO katılımcıları, bu sene Edinburgh’da bir araya gelmişken, kutlamayı da bir arada yapmak istedi ve İnsan Hakları Günü’nü Edinburgh sokaklarına taşıdı.
 
Her bir katılımcının elinde taşıdığı kağıtlarla “Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve Queer Bireylerin İfade Özgürlüğüne Saygı Duyun!”  ifadesinin oluşturulduğu eylemde, grup sözcüsü Esther Paterson basın açıklamasını okudu. Ardından, yaklaşık 30 ülkenin temsil edildiğin grup, sırayla megafonu kullanarak kendi ülkelerinden mesajları Edinburgh caddeleriyle paylaştı.
Öte yandan, akşam saatlerinde gerçekleşen bu eyleme destek verenlerin yakabilmeleri için, merdivenlere mumlar yerleştirildi.

Eyleme denk gelenlerin, kendilerine verilen çakmaklarla mumları yaktıkları eyleme yaklaşık 150 kişi eşlik etti. Eylem sırasında, İnsan Hakları Günü’nün LGBT bireylerin insan haklarını neden gözetmesi gerektiği üzerine yazılar içeren broşürler dağıtıldı. 1 saat süren sokak eylemi, şarkılarla son buldu.
Foto: Alex Müller
Etiketler: insan hakları
İstihdam