14/06/2018 | Yazar: Kaos GL

Pop müzik şarkıcısı ve dansçı Yonca Evcimik bir röportajında kadınlarla başa çıkamayan erkeklerin eşcinsel olduğunu ileri sürdü.

Yonca Evcimik’in eşcinseller hakkındaki iddiaları gerçeği yansıtmıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pop müzik şarkıcısı ve dansçı Yonca Evcimik bir röportajında kadınlarla başa çıkamayan erkeklerin eşcinsel olduğunu ileri sürdü.

Pop müzik şarkıcısı ve dansçı Yonca Evcimik, 9 Haziran günü HaberTürk gazetesinin Cumartesi ekinde yayınlanan röportajında, kadınlarla başa çıkamayan erkeklerin eşcinsel olduğunu ileri sürdü.

Evcimik, Ekin Türkantos’un yaptığı röportajda, “‘Ben nasıl başa çıkacağım bu kadınla’ diye düşünüyor belki. Haksız da sayılmazlar. O yüzden hepsi de gay oluyor, ne fena” cümlelerini kullandı.

Evcimik’in bu iddiası, kendisinin heteroseksüelliği bir zorunluluk olarak gören ve biricik varoluş biçimi olarak dayatan heteroseksizmle yüzleşememesinden kaynaklanıyor. Ayrıca onun bu açıklaması toplumda eşcinsellere yönelik önyargıyı arttırıyor. “Ne fena” vurgusu ile de Evcimik, eşcinselliği olumsuz bir durum olarak yansıyor.

Evcimik’in önyargısını bilim kabul etmiyor

Kaos GL Derneği’nin Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) kişilere ilişkin “sıkça sorulan sorular”a yaşamın içinden veya uzmanından cevaplarla hazırladığı Sıkça Sorulan Sorular broşürü cinsel yönelimin Evcimik’in iddialarının aksine çoğu insan için cinsel yönelimin ergenlik döneminde hiçbir cinsel deneyim olmadan ortaya çıktığını vurguluyor.

Broşüre göre, kişinin cinsel yöneliminin nedenleri ise bilim insanları tarafından henüz anlaşılmamış. Broşürde bu konu şu cümlelerle izah ediliyor: Farklı teoriler cinsel yönelimin nedenleri için farklı kaynaklar önermiştir; genetik ya da doğuştan gelen hormonal etkenler ve erken çocukluk döneminde yaşanılanlar gibi... Buna karşın birçok bilim insanı, cinsel yönelimin erken yaşlarda biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerin etkileşimiyle şekillendiği düşüncesini paylaşır.

Evcimik, Hormonlu Domates adayı

Yonca Evcimik’in heteroseksist yanıtı onu, yılın LGBTİ+fobiklerine dağıtılan Hormonlu Domates ödülleri için aday olarak gösterilmesine sebep oldu.

Sosyal medya üzerinden #hormonluadayım etiketiyle yapılan oylamada Evcimik bu açıklamalarından dolayı ödüle aday gösterildi.

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam